kapat

06.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Anıt misillemesi
Ermeniler'in Türk sınırının yanında yaptıkları "soykırım anıtına" karşı yaptığımız 42 metre yüksekliğindeki "soykırım anıtı" dün törenle açıldı

Türkiye, Ermenistan dosyasını yeniden gündeme getiriyor... Ermenistan'da Türk sınırının çok yakınındaki "Sardarabad" soykırım anıtına karşı, Türkiye de sınıra 60 kilometre uzaklıkta bir soykırım anıtı açtı... 24 Nisan 1915 tarihinden itibaren Kars ve Erzurum yöresinde bulunan Türkler'i vahşice öldürerek toplu katliam yapan Ermeniler'in bu vahşetini simgeleyen ilk büyük anıt Iğdır'ın Aralık ilçesi Melikli köyü civarında yapılan bir törenle açıldı. Iğdır Valiliği tarafından Azerbaycan'da bulunan Bakü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rafet Giyasi'ye yaptırılan 42 metre yüksekliğindeki soykırım anıtı, 350 milyar liraya maloldu. Anıt için Azerbaycan, İran ve Ermenistan'dan gelen yolların kavşağı olan bir nokta seçilmesindeki amacın buralardan gelen insanların anıtı görmelerini sağlamak olduğu belirtildi.

SOYKIRIM MÜZESİ
Soykırım anıtının altında bir de Soykırım Müzesi açıldı. Müzede Erzurum ve Kars'ta ortaya çıkarılan toplu mezarlarda bulunan Türkler'e ait eşyalar sergileniyor. Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun anıttan çok depremle ilgili konuşma yapması ve hükümetin depremde izlediği politikayı anlatması törene katılanlar üzerinde şaşkınlık yarattı. Bakan Mirzaoğlu, anıtın bir dostluk anıtı olmasını istediğini belirterek, daha sonra ibret anıtı olmaması dileğinde bulundu. Bakan Mirzaoğlu, "Türkler yıllardan beri komşularıyla dostluk içinde yaşamak istemiştir. Ancak ortaya çıkan fitnelerle insanlar birbirine düşmüştür" dedi. Iğdır'ın merkeze alınan Vali Şemsettin Uzun ise törende yaptığı konuşmada, böyle bir anıtın açılışında hükümetten sadece bir bakanın bulunmasının üzücü olduğunu belirterek, "Hükümetin diğer yetkilileri bu anıtın açılışına katılmakla bazılarını inciteceğini düşündükleri için mi gelmediler?" diye tepki gösterdi. Konuşmalardan sonra anıt ve müzenin açılışı Bakan Mirzaoğlu tarafından yapıldı. Soykırım anıtının açılış törenlere, Mirzaoğlu ve Uzun'un dışında, Belediye Başkanı Nurettin Aras, Nahçıvan Ali Meclis Başkanı Vasif Talibov, Doğubeyazıt Tugay Komutanı Tuğgeneral Fehim Güler, A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, Iğdır Garnizon Komutanı Albay Ümit Dündar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ahmet Yılmaz Turan, Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosu Burhan Aydın, ilçe kaymakamları, yerli ve yabancı bilim adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kenan TAŞKIN (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır