kapat

06.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Karides bize uymaz'
Iğdır'ın en lüks lokantasının sahibi, son günlerin tartışmasına noktayı şöyle koydu: Karides damak zevkimize uymuyor. Yoksa, istesek her gün 10 kamyon yığarız..

Nuri KAYIŞ

IĞDIR- Iğdır'ın simgesi, yarısı ısırılmış kırmızı bir elma. Kentin çeşitli yerlerinde bu elmanın heykelciklerini görmek mümkün. Ama Iğdır çok ürettiği elmayla değil, hiç üretmediği, hatta hiç tanımadığı karidesleriyle bir anda Türkiye gündemine yerleşti.

Bu nedenle önümüzdeki günlerde Iğdır'ı simgelemek için ısırılmış elmaların yanında karides heykelciklerine de rastlarsak, şaşmamak lazım.

Gece kulüpleri revaçta
Iğdır'da renkli bir gece yaşamı var.

Özellikle genç işadamları, Çukurova'yı andıran bereketli topraklardan ve sınır ticaretinden kazanılan paraları yeni yeni açılan gece kulüplerinde, restoranlarda bol alkol ve şuh kadın kahkahaları arasında yiyip bitiriyorlar.

Ama onların bile yemedikleri tek şey var: Karides...

Lüks bir restoranın sahibi Ertuğrul Tacer, "Müşterilerimizden talep gelse karides de getirtiriz; ne var ki şimdiye kadar bir kişi bile öyle bir talepte bulunmadı" diyor. Tacer'in şu yorumu da ilginç:

"Biz karidesi yoksul ve görgüsüz olduğumuz için değil, Türk mutfak geleneğine, damak zevkimize uymadığı için yemiyoruz. Eğer Iğdır'lı karides yemek istese, her gün 10 kamyon dolusu karidesi buraya yıkacak gücümüz var."

Doğu'nun en doğusundaki Iğdır'da terör tamamiyle bitmemiş, ama ciddi şekilde kontrol altına alındığı açıkça görülüyor.

Ekonomi biraz daha canlandırılabilirse, terör acı bir deneyim olarak anılarda kalacak. Bu arada terörü bitirmek için bir yere asker ve silah yığmanın değil, insanlara iş ve ekmek vermenin öneminin güzel bir örneğini oluşturuyor Iğdır.

Belediye ise batakta
Iğdır'da ekonomi her gün biraz daha canlanırken, batan bir kurum var: Belediye.

Yıllarca Iğdır'da Milli Eğitim Müdürlüğü yaptıktan sonra 18 Nisan'da Belediye Başkanı seçilen Nurettin Aras, ağlamaklı gözlerle durumlarını şöyle anlatıyor:

"Batmış durumdayız. Evet, kelimenin tam anlamıyla batmış durumdayız. Bütçemiz 1 trilyon lira ama borcumuz 2 trilyon lirayı buluyor. Geçmiş dönemde SSK'ya öyle borçlanmışlar ki, öde öde bitmiyor. Geçenlerde SSK, bankalardaki tüm paralarımıza el koydurdu, mülklerimizi satmamızı önlemek için ihtiyati tedbir kararı çıkarttırdı. Personele aylardır maaş ödeyemiyoruz. Ve Ankara buradan çok uzak. Sesimizi bir türlü duymuyorlar. Yerel yönetim reformu yapılıp, belediyenin kaynakları artırılmazsa, birçok belediye yakında iflas bayrağını çekecektir."

Ve gitmeyen "Korsan Vali"
Iğdır Valisi Şemsettin Uzun, 27 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Merkez Valiliği'ne atanmış.

Ancak, hala koltuğunda oturuyor, törenden törene koşup nutuklar atıyor. Ve tabii, ilin yeni valisi Ömer Türk de görevine başlayamıyor. Iğdırlı'lar bir türlü gitmeyen valilerinden şakayla karışık "Korsan Vali" diye söz ediyorlar.

Kim bilir, belki yakında ısırılmış elma ve tanımadıkları karidesin yanısıra Korsan Vali'leriyle de gündeme gelir Iğdırlı'lar.

SABAH'TAN OKUDULAR
Iğdırlılar, karidesleriyle ilgili haberleri SABAH'ta okudular ve oldukça şaşırdılar. Görüşünü aldığımız Belediye Başkanı Nurettin Aras ise, "Hiç karides yemedim. Bakınca bile ürperiyorum. Ama bu onu çok sevdiğimi söylememe engel değil, çünkü Nahçıvan'la ticaretimizde karides çok önemli. Iğdır'a karides sayesinde milyonlarca dolar giriyor" dedi.

MEZENİN HER ÇEŞİDİ VAR
Iğdır'daki restoranlarda karides hariç, mezenin her çeşidini bulmak mümkün. Masada yuvarlak tepsiden seçtiğiniz mezeler anında masanıza geliyor. Lokanta sahibi Ertuğrul Tacer de, meze seçmeye çalışan Nuri Kayış'a, bugüne kadar kimsenin karides istemediğini belirtiyor ve ekliyor: "Yoksulluktan ya da görgüsüzlükten değil, Türk mutfak geleneğine uymadığı için karides yemiyoruz..."

KUZU ETİ REVAÇTA
Merkeze alınan eski Vali Şemsettin Uzun'un, yapımı yeni biten Ermeni Anıtı'nın açılışı dolayısıyla verdiği yemekte de karidesin esamesi okunmadı. Davetliler gibi kuzu soteyi tercih eden Vali Uzun da, "Hiç karides yemem" itirafında bulundu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır