kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KEMAL KILIÇDAROĞLU


Özürlüler için ek yükümlülük

Her sosyal devlet özürlü yurttaşlarını korur. Çünkü gerek bedensel, gerekse zihinsel engelli yurttaşların çalışarak üretime katılmaları, onların korunmaları anlamına gelir. Bu kişilere acıyarak değil, onları üretici konuma getirerek yaşama bağlamak gerekir. Zaten özürlü yurttaşlarımızın istedikleri de bu. Çalışmak ve çalışarak topluma daha yararlı olmak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmek üzere bekleyen sosyal güvenlik yasa tasarısı, özürlüler için ek bir yükümlülük getiriyor mu? Özürlülerin emeklilik yaşı da değişiyor mu? Özürlü yurttaşlarımızın en çok sordukları sorular bunlar. Hemen yanıtlayalım. Sosyal güvenlik yasa tasarısı özürlülerin emeklilik yaşlarının yükseltilmesiyle ilgili olarak hiçbir düzenleme getirmiyor. Özürlüler bugün için hangi koşullarda emekli oluyorlarsa, tasarı yasalaştıktan sonra da aynı koşullarda emekli olacaklar. Tasarı bu açıdan özürlü yurttaşlarımıza ek bir yükümlülük getirmiyor.

Sorular... Yanıtlar...
* "1. İsteğe bağlı olarak SSK'ya prim ödeyen birisi, bir iş yeri açtığında, Bağ-Kur'a girmek zorunda mıdır?

2. Önce 3600 gün SSK'ya prim ödemiş bir sigortalı yeni müracaatla sakatlık indiriminden yararlanmışsa, emeklilik başvurusunda yaş sınırına bakılır mı?

3. İşe giriş bildirgesi verilmiş ve sigortalılık sicil numarası almış kişinin, primi işverence yatmamışsa, kendi sigorta sicil numarasına isteğe bağlı olarak prim ödeyen kişinin koşulları tuttuğunda emekli olabilir mi?"

Yaşar Gönenç-İstanbul

Sorularınızın yanıtları şöyle:

1- Kişi isteğe bağlı sigortalılığını, hiç ara vermeden (bir gün dahi aksatmadan 30 gün üzerinden) sürdürürse, Bağ-Kur'lu olmak zorunda değil. SSK'lı olarak sigortalılığını sürdürebilir.

2- Özürlülerle ilgili hiçbir düzenleme bu tasarıda yapılmadı. Özürlüler açısından yürürlükteki hükümler, tasarı yasalaştıktan sonra da geçerli.

3- İdare bu uygulamayı kabu etmiyor. Muvazaa nedeniyle. Ancak Yargıtay'ın aksine kararları var.

* "10.10.1960 doğumluyum. 1.1.1980 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. 5154 gün prim ödedim. Yeni tasarı ile ne zaman emekli olabileceğim?

Mehmet Karamuk-İstanbul

Sigortalılık süreniz 19 yıldan fazla, 20 yıldan az. Yeni tasarıya göre emekli olabilmeniz için, 25 yıllık sigortalılık süresini ve 6080 günlük prim gün sayısını tamamlamanız ve 53 yaşını doldurmanız gerekiyor.

* "1998 yılında Bağ-Kur'a kaydımı yaptırdım. 28.2.1999 tarihinde işyerimi kapattım. 18 Mayıs 1999'da da isteğe bağlı olarak Bağ-Kur'a devam ediyorum. Sağlık karnesi almak istiyorum, ancak SSK'dan dosyan gelmedi diyorlar. Eşim hamile. SSK'dan yazı gelmediyse suç benim mi? Bağ-Kur'un sağlık hizmetinden yararlanmam için SSK'dan dosyanın gelmesi gerekiyor mu?"

Zekeriya Piltan-İstanbul

Sayın Piltan, isteğe bağlı sigortalılar, hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olurlarsa olsunlar, sağlık yardımlarından yaralanamazlar. Çünkü isteğe bağlı sigortalılar sağlık primi ödemiyorlar. Ancak emeklilik hakkını elde ettiğinizde sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca yazınızda SSK'ya tabi çalışmanızın olduğundan hiç söz etmiyorsunuz. Yani SSK'dan dosya beklenmesinin mantığı yok.

* " 31.12.1988'de sakat statüsünde memur olarak işe başladım. Emekli sandığına bağlı olarak çalışmaktayım. Çıkacak olan tasarı benim gibi çalışan kişileri etkileyecek mi?"

Birol Çavuşoğlu-İstanbul

Sizin konumunuzu da dikkate alarak, yukarıdaki açıklamayı yaptık. Özürlü kadorsundan işe girenlerle ilgili olarak bu tasarı ek bir yükümlülük getirmemektedir. Halen yürürlükte olan düzenlemeler, tasarı yasalaştıktan sonra da yürürlükte olacak.

* "İlk sigorta tarihim 20.11.1974'dür. Toplam prim ödeme gün sayısı 5276'dır. 25 yıllık sigortalılık sürem, 20.11.1999 tarihinde doluyor. Ne zaman SSK'dan emekli olacağım?"

Cemal Çılpan-Giresun

Tasarı yasalaştığında, 45 yaşını doldurup emekli olabileceksiniz.

* " 3.3.1950 doğumluyum. 1.7.1981'de sigortalı oldum. Halen sigortalı olarak çalışıyorum. Prim ödeme gün sayım 5700'dur. Ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim?"

Safiye Aydın-Bandırma

Sayın Aydın, sigortalılık süreniz 18 yıldan fazla 20 yıldan az yaşınız ve prim ödeme gün sayınız açısından bir sorununuz yok. 20 yıllık sigortalılık sürenizi doldurduğunuzda (2.7.2001 tarihinde) emeklilik için SSK'ya başvurabilirsiniz.

* "13.7.1960 doğumluyum. İlk kez 14.4.1975 tarihinde işe başladım. Halen çalışmıyorum. Toplam prim ödeme gün sayım 5500 oldu. Şu anda prim ödemiyorum. Yeni tasarıya göre ben ne zaman emekli olabilirim?"

Sadettin Şahin-Isparta

Sayın Şahin, verdiğiniz bilgilere göre, sigortalılık süreniz 23 yıldan fazla, 24 yıldan az. Tasarı yasalaştığında öngörülen prim ödeme gün sayısını aşıyorsunuz. Ancak sigortalılık sürenizin yetersizliği nedeniyle geçiş sürecine takılıyorsunuz. Tasarı yasalaştığında, 25 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurduğunuzda emekli olabileceksiniz.

* "İşe ilk giriş tarihim 1.7.1977'dir. Toplam prim ödeme gün sayım 6840 gündür. Yeni yasa tasarısına göre hangi tarihte emekli olabileceğim?"

Sigortalılık süreniz 22 yıldan fazla, 23 yıldan az. Yeni tasarı yasalaştığında 25 yıllık sigortalılık sürenizi ve 49 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanacaksınız. Tasarının öngördüğü 5540 günlük prim ödeme gün sayısını doldurmuş bulunuyorsunuz. Ancak prim ödeme gün sayınızın fazlalığı size daha yüksek emekli aylığı bağlanmasını sağlayacak.

* "1958 doğumluyum. 1978 yılında SSK'ya girdim. 2 yıl Bağ-Kur'lu oldum. Prim ödeme gün sayım 6120 gün oldu. Ne zaman emekli olabilirim?"

Nizamettin Boz-Hatay

Sigortalılık tarihini gün olarak vermemişsiniz. Bu nedenle size iki seçenekli yanıt veriyoruz. Sigortalılık süreniz 21 yıldan fazla 22 yıldan az ise, 25 yıllık sigortalılık süresi ve 51 yaşı doldurmak koşuluyla emekli olabilirsiniz. Sigortalılık süreniz 20 yıldan fazla, 21 yıldan az ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 25 yaşı doldurmak koşuluyla emekli olabilirsiniz. Her iki seçenekte tasarının istediği prim gün sayısını doldurmuşsunuz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır