kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SELAHATTİN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Makyaj bağımlısı kadınlara bir uyarı..

Yazarın cinsiyetine bakıp, yanılmayın..

Bu yazının "kadın erkek eşitliği" çekişmesinde avantaj sağlama gibi bir amacı yoktur.. Amacımız "kozmetikçilerin kucağına" düşen kadınları normal hayata kazandırmaktır..

Kadın milletinin "yumuşak karnı" güzellik konusu.. Bir kadın istediği kadar eğitimli, iş dünyasında tecrübe sahibi, görmüş geçirmiş olsun.. Güzellik söz konusu olduğu zaman kontrolden çıkıyor..

En olmadık düşüncelerin peşine takılıyor..

Bunu da en iyi kadınlar bildiği için "hemcinslerini" bu noktadan vuruyorlar.. Kadın milletini "güzelleşme gayretiyle" birbirine düşürenler de kozmetik üreticileri..

"Çirkin kadın yoktur, güzel olmasını bilmeyen kadın vardır" sloganı ile bu işlere başladılar..

Kadın başına üç beş ton krem sattıkları halde gözleri bir türlü doymadı. Artık parfümeri mağazalarındaki satışla tatmin olmuyorlar. Şimdi de kadınları, icat ettikleri yeni bir sistemle cüzdanından vuruyorlar..

Erkek milleti bu işe çok direndi.. "Güzellik Allah vergisidir.. Sivilceler ise KDV'si.." diye karşı koydularsa da kozmetikçilerle başa çıkamadılar.. Çünkü bu sonsuz mücadelede "en yakınım" diye bildikleri kadınlar "işbirlikçi" çıktı..

Aydın ilimizde mukim avukat okurum Fatma Karahisarlı'nın "imdat isteyen" mektubunu okumasam bu mevzuya hiç girmezdim.. Ama okurum "Kozmetikçiler kapımıza dayandı. Karar veremiyoruz, sizden yardım istiyoruz. Ne yapalım? Satın alalım mı?" diye yazınca bu kamu hizmetini yapmak durumunda kaldım..

Fatma Karahisarlı'nın mektupla anlattığı olayın özeti şöyle:

***

Hafta sonu bir evde kadın kadına oturup, sohbet ediyorlar.. Kapı çalınıyor.. Ev sahibi açtığında karşısında bir kadın satıcı görüyor.. Kadının elinde kocaman bir çanta.. İçinde broşürler, çeşitli kozmetik ürünler..

Evde kalabalık bir kadın topluluğu görünce "keklik yuvası bulmuş" avcı gibi zevkten dört köşe oluyor..

Başlıyor çantasındaki ürünleri tanıtıp marifetlerini anlatmaya.. O çantada neler yok ki..

Temizleyici, tonik, nemlendirici, nem koruyucu, besleyici kremler. Üstelik gece beslenmesi için ayrı, gündüz için ayrı.. Ağızdan beslenme yetmiyor.. İlle de sıvama yoluyla olacak..

Bunları kullanmak yetmiyor.. Kullandıktan sonra arındırıcıları da var.. Aylık arındırıcı, haftalık ve günlük olmak üzere ayrı ayrı..

Güzellik kremleri ayrıca kendi içinde "organlara göre" dağılıyor.. Göz kapağı için ayrı göz altı için ayrı.. Boyun ve göğüs için farklı..

Selülitleri yok eden, elleri yumuşak tutan, vücudu incelten, tırnak diplerini yumuşatan, tırnağın üstünü bile besleyen kremler cabası..

Pudrasını, rujunu, ojesini, makyaj malzemesini saymıyorum..

***

Bunları kadınlara pazarlamak isteyen satıcı olayı teorik olarak da sisteme oturtmuş.. "Hepiniz güzelsiniz.." diyor ve ekliyor: "Ama bunları kullanarak daha da güzel olursunuz.. Bakın şekildeki gibi.."

Bu cilayı attıktan sonra aynı kadına ait iki farklı resim gösteriyor.. Birinci resim fotoğraftaki kadının söz konusu kozmetikleri kullanmadan önce çekilmiş resmi, ikincisi de kullandıktan sonra çekilmişi..

Aradaki farkı görüp de teslim olmayacak kadın yok, tabii..

Kadınlar devrede..

Bu malların satın alınması kullanılması bahsine yine döneceğim.. Sistemin diğer bir özelliğinden söz edeyim.. Anladığıma, yakın çevremdeki hanımlardan dinlediğime göre "kadınlara özel" bir de satış sistemi kurmuşlar.

Kadınları ilan marifetiyle toplayıp "Alın size hazır iş, para kazanın" diyorlar.. Tarif ettikleri iş de "kozmetik ürünlerin satışı" oluyor..

Bu işle ilgilenen ev hanımlarına "satacakları malları" gönderdikten başka, üyelik formları da yolluyorlar.. O formu doldurup istenen aidatı ödeyenler güzellik kulübüne üye sayılıyor. O kozmetik ürünlerini indirimle alabiliyorlar..

Bu satışı yapan ve ekstradan üye kaydeden hanımlara da "çabaları karşılığı" bir pirim tahakkuk ettiriyorlar. Pirim belli bir miktarı geçerse; parayı gösterdikleri banka hesabına yatırılıyor..

Ne var ki öngörülen barajı ancak, bu işlere dalan yüz hanımdan bir ikisi geçebiliyor.. Çünkü ortada alıcıdan çok satıcı var..

Kurulan sistem "saadet mektubu" gibi yayılmış durumda.. Bir misafirlikte karşılaşan iki arkadaşın birbirini aynı kulübe üye yapmak ve aynı malları satmak için çene yarıştırmaları sık rastlanan bir olay..

Anladığıma göre bu günlerde; her beş ev hanımından dördü, bir diğerini "kozmetik ürünü satmak için" ikna etmekle uğraşıyor..

***

Olaya sadece ticari açıdan bakmazsanız başka yararları da var.. Örneğin kilo problemi olup da kafasına takan hanımlar için..

Sabah kalktınız diyelim.. Başladınız elinizdeki kremleri kullanmaya.. Göz kapağından ayağınıza kadar, vücudun her bölgesi için ayrı ayrı kremler sürdünüz..

Ayrıca evdeki salatalık gibi zerzevatlardan da maske yaptınız.. Hemen baskülün üzerine çıkıp tartılın.. Göstergedeki kiloyu bir tarafa kaydedin.. Gece yatarken bu krem tabakasının temizlenmesi gerekecek herhalde..

Aksi taktirde kocanız kendisini, Kırkpınar'da yağlanmadan er meydanına çıkmış pehlivan gibi hisseder..

Bir de temizlendikten sonra tartılın. Tartıdaki farkı gördüğünüz zaman kendinizi "zayıflamış" hissedecek, moral kazanacaksınız..

Bu tür kozmetik malzemeyi; kocanızla aranızda geçecek tartışmalarda, kızılderililerin yaptığı gibi savaş boyası olarak da kullanabilirsiniz..

Geriye kala kala bir tek işin maddi tarafı kalır..

Güzelleştirici kremlere avuç dolusu para verdikten sonra "neden hiçbir şeyin değişmediğini" açıklamak, ev hanımının becerisine kalmış birşey.. Ama bir de ay sonunun neden gelmediği soruşturması var ki, iş buraya geldiğinde "suçu enflasyona" atın..

Eğer yine de kocanızı ikna etmeyi başaramamışsanız, elinizin altındaki malzemeyi "yüz kamuflajı" için kullanabilirsiniz..

***

Bilmem anlatabildim mi?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır