kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ZEYNEP GÖĞÜŞ(zgogus@sabah.com.tr )


Miras kavgası

Dün gece sabahın üçüne kadar televizyonun karşısında oturduğum için kendime çok kızgınım. Beni kandıran Hulki Cevizoğlu'na kızgınım. Ceviz Kabuğu programında belli bir düzeye alışmışız, tartışılan konu da Osmanlı'nın 700'üncü yılı olunca takıldım. Programın konuğu bana göre Osmanlıcı, o bakış açısına sadık kalarak yorumluyor tarihin belgelerini. Beni asıl hayal kırıklığına uğratanlar, programa telefonla katılan "tırnak içinde Atatürkçü" amatör tarihçiler.

Tarihçinin amatörleri diyorlar ki "Osmanlı dönemi Türk tarihinin üzerine örtülen kara bir şaldır." İnsaf! Koskoca bir cihan imparatorluğuna ne derin bir bakış...

Yetmiyor, dahası da var: "Zaten bu vahşi Osmanlı padişahları kardeşlerini öldürmüştür..." Tarihin aynı dönemlerinde Avrupa saraylarında kan gövdeyi götürüyordu, ama amatör tarihçi bugünün insan hakları anlayışı Osmanlı'da niye yoktu diye hesap soruyor! Sanki Fatih döneminde Strazburg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var.

Tartışmaya açılan bir başka inanç: "Osmanlı Türk düşmanıydı"... Sünni Osmanlı devletinin İran'daki rakibi Şii Türk Safavi devleti yüzünden Alevi Türklere yaptığı baskıyı konuşacaksak, öncelikle bilinmesi gereken, o devirde ortada iki Türk devletinin rekabeti olduğu. Türk devletlerinin birbiriyle çatışmasından yola çıkıp Osmanlı'yı Türk düşmanı ilan etmek hangi mantığa sığar? Kaldı ki Timur da Türk'tü, Yıldırım Beyazıt da... Fatih de Türk'tü, Uzun Hasan da...

Şimdi anlıyor musunuz neden uykularımın kaçtığını? Her önüne gelenle tarih tartışılınca böyle oluyor. Tarih ciddi bir ilim dalı. Dünya çapında Osmanlı tarihçileriyle konuyu tartışmak varken nereden çıktı bu adamlar? Prof. Halil İnalcık, Ceviz Kabuğu'nu umarım seyretmemiştir, çünkü sağlığı bozulabilirdi. Prof. İlber Ortaylı'nın da uykusuz bir akşam geçirmemiş olmasını dilerim.

Osmanlı büyük bir Türk imparatorluğudur. Kurucusu Türk'tü, ordusu Türk'tü, dili Türk'tü. Osmanlı yıkıldığında yeni Türk devletini kuranların hepsi de, Osmanlı paşasıydı.

Daha üç hafta önce Prizren'de Türk askerlerini karşılayanlar hangi millettendi? Zamanında ulus devlet vardı da Osmanlı mı uygulamadı? 1789 Fransız ihtilaline kadar ulus devlet yok. Osmanlıdan 32 devlet çıktı. Mirasçısı biziz. Herhalde bu açıdan bir Mısır'dan, bir Irak'tan, bir Suriye'den farklıyız.

Dün Lozan'ın yıldönümüydü. Atatürk Türkiyesi acaba neden Lozan'da Osmanlı borçlarını ödemeyi kabul etti? Ulus devlet mirasçılığını kabul etmişti ki borcunu devraldı.

Osmanlı'nın köhnemiş hukuk sistemini kaldırıp attık, yerine çağdaş olan bir düzeni getirdik, dilini sadeleştirdik diye Osmanlı olan her şeyi neden tümüyle yabancılayalım? Yeni bir ulus devlet etrafında toplandık diye kendi geçmişini reddetmenin anlamı yoktur. O imparatorluk da benimdi, Türkiye Cumhuriyeti de benim.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır