kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dövizle askerlik tamam
Yurt dışında en az 3 yıl çalışan, 38 yaşını doldurduğu halde dövizle askerlik için başvurmayanlar 2 yıl içinde başvururlarsa 15 bin mark karşılığı 1 ay askerlik yapacak

Yurt dışında çalışanlara yeni bir dövizli askerlik ve vatandaşlıktan çıkarılanlara geri dönüş yolu açan kanun tasarısı, Meclis'te yasalaştı.

Yasanın gerekçesinde "Yabancı ülkelerde işçi-işveren sıfatıyla veya bir meslek ve sanatı icra ederek, üç yıl çalışmalarına rağmen, 38 yaş sonuna kadar dövizli askerlik için başvurmayanlar, 15 bin mark karşılığı bir ay dövizli askerlik yapar" deniliyor. Yasanın üçüncü fıkrası da askerlik yapmadıkları için vatandaşlıktan çıkarılanlara yeniden Türk vatandaşlığına dönme hakkı tanıyor.

Yasa, yurtdışında yaşayan ve 40 yaşına kadar askerliklerini yapmayanlar için hazırlandı. Ancak vatandaşlıktan çıkarılanları da kapsamına aldı. Cumhurbaşkanlığına sunulan yasa aynen şöyle:

Yasa maddeleri
- Geçici Madde 34- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 38 yaşını doldurdukları halde, dövizle askerlik hizmeti yapmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde, döviz ödemelerini veya temel eğitimlerini süresi içinde yapmadıkları için, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar, iki yıl içinde durumlarını ıspata yarayan belgelerle birlikte, konsolosluklar aracılığıyla, askerlik şubelerine başvurmaları ve 15 bin Alman Markı veya karşılığı yabancı ülke parasını, başvuru sırasında peşin olarak yatırmaları ve temel askerlik eğitimini yapmaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

- Yukarıdaki fıkra kapsamında bulunanlardan, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 40 yaşını tamamlamış olanlar, 20 bin Alman Markı veya karşılığı yabancı ülke parasını, başvuru sırasında peşin ödemeleri halinde, haklarında adli takibat yapılmaz ve bunlar temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

- 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 20 ve 25'inci maddeleri uyarınca yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlardan; bu kanunun yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere yetkili mercilere başvuranlar, yeniden Türk vatandaşlığına alınma tarihini müteakip bir yıl içinde müracaat ettikleri takdirde bu madde hükümlerinden yararlanırlar."

Tarkan ne olacak?
MECLİS'TEN geçen yasa tasarısı, Tarkan'ın askerliğini bir kez daha tartışmaya açtı. Askerlik yapmadığı için Türk vatandaşlığından çıkarılması gündeme gelen Tarkan, bu şekli ile dövizli askerlikten yararlanamıyor. Çünkü yasa, en az 3 yıl yurt dışında çalışanlardan, 38 yaşını doldurdukları halde askerlik için başvurmayanlara dövizle askerlik olanağı tanıyor. Oysa Tarkan 38'dan küçük olduğu için bu kapsama girmiyor.

Ancak dövizle askerlikten Tarkan'ın da yararlanması gerektiğini savunanlar yasanın vatandaşlıktan çıkarılanları ilgilendiren 3'üncü fıkrasına dikkat çekiyor. Bu fıkra, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 20 ve 25'inci maddeleri uyarınca vatandaşlığını kaybetmiş olanlardan; 2 yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere başvuranlara bir hak tanıyor. Eğer bu kişiler vatandaşlığa tekrar kabul edildikten sonra 1 yıl içinde müracaat ederlerse, dövizli askerlik yasasından yararlanabiliyor. İşte Tarkan'ın ancak bu maddeden yararlanarak dövizle askerlik yapabileceği belirtiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır