kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gövde gösterisi
Erzincan'dan Malkara'ya, yurdun her yerinden yüz binlerce işçi ve memur, dün Başkent'teki miting için bir aradaydı...

BAŞKENT Ankara'da dün işçi ve memurlardan hükümete büyük uyarı geldi. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 20'lik zammı protesto etmek amacıyla oluşturulan Emek Platformu'nun, "Sefalet Ücretine ve Mezarda Emekliliğe Hayır" mitingi Ankara'yı kilitledi. Yüz bin kişiyi aşan topluluk, gövde gösterisi yaptı. 10 bin polisin güvenliği sağladığımitingde hiçbir olay çıkmadı.

Ortak bildiri
Miting, hazırlanan ortak bildirinin Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in okumasıyla başladı. Meral, halkın iktidar ettiği siyasilerin halkın sesini dinlememesi halinde "alanların hükümete dar edileceğini" söyledi. Hükümetin tasarıyı geri çekerek işçilerin, ek zam yaparak da memurların yüzünü güldürmesini istediğini bildiren Meral, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buradan hükümete sesleniyorum: Yağma ve talan şeklindeki özelleştirmeyi durdur. Tarım ve hayvancılığı geliştir. Sendikaların önündeki engelleri kaldır. 12 Eylül hukukuyla ülkeyi yönetmenin ayıp olduğunu kabul et. Yolsuzlukları önle. Taşeron mafyayla baş etmek istiyorsan İş Güvencesi Yasası'nı getir. Çalışma hayatını ILO Sözleşmeleri'ne uygun hale getir. Bunlar olmazsa meydanı yine dolduracağız. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 emeklilik yaşını öngören tasarıyı geri çek.

"Özgür AKBAŞ - Merdan KAÇAR - İbrahim GÖK - Efe BEŞLER

Demirel: Miting memnun edici
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, dün Ankara'da yapılan ve yüz binlerce kişinin katıldığı mitingi düzenleyen "Emek Platformu"nu oluşturan konfederasyon ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerini Çankaya Köşkü'nde kabul eti.

Sendikacıların Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ve emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin şikayetlerini dinleyen Demirel, Meclis'te yapılacak müzakerelerde çalışanların isteklerini tümüyle karşılamasa bile memnun edici sonuçlara varılacağını umduğunu söyleyerek, ümit verdi. Hak aramanın Türk demokrasisinin gereklerinden olduğunu ifade eden Demirel, çalışanların demokratik tepkilerini mitingde ortaya koyduklarını, hiçbir sıkıntı veya sorun yaşanmadan mitingin sona ermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Demirel, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in "Meclis'ten bu olumsuzluk geçerse yine buradayız" demesi üzerine de şöyle konuştu: "Ben size kapıyı kapatmadım ki. Ama diyalog kopmasın. Hükümetle de koparmayın diyaloğu. Benimle zaten koparmazsınız."

Demirel, bu sözlerinin ardından, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcilerine, "Siz, bugün yattığınız yeri beğeneceksiniz" diyerek espri yaptı.

MİTİNGDEN NOTLAR
TÜrk-İŞ, DİSK, Hak-İş, KESK, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen başta olmak üzere 15 kitle örgütünün üyelerinin katılımıyla Kızılay'da yapılan "Mezarda Emekliliğe ve Sefalet Ücretine Hayır Mitingi" dolayısıyla Ankara'nın büyük bölümünde sabah saat 08.00'den itibaren yollar trafiğe kapatıldı.

ÜZERİNDE "Ücretli" yazan bir idam mahkumu ile üzerinde "Hükümet" yazan ve celladı figür eden idam sehpası taşındı. Karadeniz'den gelen işçiler kemençe eşliğinde halay çektiler.

KurtuluŞ'ta toplanan Hak-İş, Türk Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı çalışanlar ise Kızılay'a yürürken "Dedem hâlâ çalışıyor, babam ve ben işsiziz, Emekli Hans tatilde, Emekli Hasan Mezarda" pankartları taşıdılar. Bu grubun başında Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile FP'li Abdullah Gül bulundu.

TandoĞan korteji, meydana "Genel grev" sloganıyla girerken, "Devletin başına emekçiler gelecek" diye bağırdılar. Hak-İş üyeleri de alana tabut süsü verilen bir aracın römorkunun arkasından yürüdüler. Şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, CHP PM üyesi Sabri Ergül mitinge destek verdi.

Üzerİnde "Mezarda emekliliğe hayır, IMF reçetesi istemiyoruz" yazılı tabutlar, miting sonrasında üst üste konularak yakıldı. İşçiler, alevlerin etrafında halay çekti. Mitingden sonra adeta çöplüğe dönen Kızılay Meydanı temizlenerek trafiğe açıldı.

BaŞbakan Bülent Ecevit, işçi ve memur sendikalarının Kızılay Meydanı'ndaki mitingi sırada evinden ayrılmamayı tercih etti. Ecevit, mitingi TV'den izledi.

ÇalIŞma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, mitingi "Vakur bir toplantı olarak" değerlendirdi. Okuyan, "Arkadaşlarımızla önümüzdeki günlerde bir araya gelebiliriz, yeni önerileri varsa değerlendiririz" dedi.

10 EMİR
Kızılay meydanında dün ilginç pankartlar adeta birbiriyle yarıştı. Maskeli bir katılımcının üzerinde 10 emir yazan pankartı ile üzerine ayı postu geçirmiş ve göğsünde "Aç ayı oynamaz" yazan bir çalışan ilgi odağı oldu. Mitingde, "El Nino diyor ki; benim gelmeme gerek yok, sizi yöneten siyasiler yeter", "Muhalefette kartal iktidarda serçe olmak yok", "Filmin adı mezarda emeklilik, senaryo IMF, Yönetmen Ecevit, Prodüktör Bahçeli, Rejisör Mesut" pankartları da dikkati çekiciydi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır