kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte şimdi "ağır ceza" denebilir
Artık haber bültenlerinde "Sanık, 5 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı" gibi garip ifadeler duymayacağız. Cezalarda alt sınır 15 milyon, üst sınır 15 milyar olacak

Emin ÖZGÖNÜL

Cumhuriyet döneminde çıkarılan bütün kanunlardaki para cezalarının yüksek miktarlarda artırılması kararlaştırıldı. Artık 15 milyon liradan az para cezası olmayacak. En yüksek para cezası ise 15 milyara çıkıyor. Ağır para cezasının alt sınırı, 60 milyon, üst sınırı 15 milyar lira olurken, hafif para cezası 15 milyon liradan az, 1 milyar 500 milyon liradan çok olamayacak.

Tasarı Meclis'te
Bakanlar Kurulunca hazırlanan bu konudaki kanun tasarısı, TBMM'ye sunuldu. Ancak tasarıdaki cezaları az bulan Adalet Komisyonu, bir alt komisyon kurarak yeniden değerlendirme yaptı. Alt komisyon cezalara bir kez daha zam yaptı ve yeni ceza miktarlarını belirlendi. Adalet komisyonundan geçen tasarı Genel Kurul'a havale gönderildi.

Sigaraya 80 milyon
Yeni tasarıya göre TBMM kurulmadan önce çıkarılmış yasalardaki para cezalarına 39 bin 300 misli, 1939 yılına kadar çıkarılmış tüm kanunlardaki para cezalarına 23 bin 580 misli. 1940 ile 1945 yılları arasında çıkarılan kanunlardaki para cezaları ise tam 15 bin 720 misli artacak. 1994-1998 yılları arasında çıkarılan kanunlarda yer alan para cezaları ise 8 misli artıyor. Böylelikle kapalı yerlerde sigara içene 80 milyon, kırmızı ışıkta geçene 90 milyon lira ceza verilecek. Cezalar Türkiye'deki enflasyon oranı dikkate alınarak artırıldı.

"Bu bile az"
TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve Alt Komisyon Başkanı DYP Eskişehir Milletvekili Sadri Yıldırım, "Bazı cezaları 23 bin 580 misli artırdık. Çünkü mevcut kanunlarımızda 75 liralık cezalar var. Hatta tedavülde olmayan para miktarlarıyla ilgili cezalar bile bulunuyor. Aslında az bile artırdık" diye konuştu.

Yeni kanun tasarısı, hapis cezasına mahkum edilip bu cezaları paraya çevrilenleri de kapsıyor. Daha önce günlüğü 10 bin liradan hesaplanan para cezaları, bundan böyle günlüğü 3 milyon liradan hesaplanacak. Böylelikle bir ay hapse mahkum edilip, hapis cezası paraya çevrilenler 90 milyon lira ödeyecek.

TCK'da değişiklik
Kanun tasarısı Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) ceza miktarlarını da artırıyor. TCK'deki para cezaları 7 Aralık 1988 tarihinde çıkarılan bir yasa ile 180 misli artırılmıştı. Ancak enflasyon karşısında yine eridi.

Dince kutsal sayılan yerleri tahrip edenlere verilen 3 milyon 600 bin liralık ceza 471 milyona çıkacak. Memur ya da işçi niteliği taşıyan kamu görevlilerinden işi yavaşlatma eylemi yapanlara verilen 1 milyon 800 bin liralık ceza da 235 milyona yükselecek. Halkın sağlığını bozacak biçimde, gıda maddesi satmak ise 4 milyon 500 bin liradan 589 milyon 500 bin liraya çıkıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır