kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya yeniden ısınıyor
Küresel kriz bitti ama sorunlar bitmedi. Dünyanın en büyük ve canlı ekonomisi ABD'den Çin'e kadar bir çok ülkede sıkıntılar hâlâ sürüyor

Küresel krizin unutulmaya başladığı şu günlerde dünya yeniden ısınmaya başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları önce Çin'in ardından da Arjantin'in kredi notlarını düşürdü. Ülke notunun düşmesiyle bankaların not tavanı da geriledi. Bunun yanında bir çok bankanın notu tavan düşüşünden bağımsız olarak da aşağı çekildi. Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik artınca Asya ülkelerinin borçlanma fazileri yükseldi. Son olarak da Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan enflasyonist etkiye karşı "alarmda" olduklarını belirtti. Bu arada Avrupa'da özellikle Rusya krizi nedeniyle bankaların elinde kalan batık bonoların miktarı rekor seviyeye ulaştı.

* ÇİN: Çin hükümetinin, Tayvan'la birleşmeye yönelik uzun zamandır sürdürdüğü "Tek ülke iki devlet" politikasına Tayvan'dan ağır bir red cevabı geldi. Bu cevapla birlikte iki ülke arasında "sıcak rüzgarlar" esmeye başladı. Yabancı yatırımcılar cephesinde gerginliğin çatışmaya döneceğine ihtimal verilmedi ama "Asya istikrarını yitiriyor" düşüncesi yeniden güçlenmeye başaldı.

Standart And Poor's'un Çin'in BBB artı olan uzun vade dış borçlanma notunu BBB'ye indirmesi de tansiyonu artıran başka bir etken. Bu durumun Çin'de yeniden devalüasyon baskısını gündeme getirebileceği belirtiliyor. Hükümetin yeni başlatacağı ekonomiyi canlandırma programının maliyetinin yüksek olacağı yönündeki tahminler de bu korkuyu artırıyor.

* ARJANTİN: Önceki gün bir açıklama yapan S&P ülkenin genel ekonomik görünümünü, istikrarlıdan eksiye çevirdiğini bildirdi. S&P'den yapılan açıklamada, not düşüşüne gerekçe olarak yeni hükümetin, reformları yerine getirmede zorluklarla karşılaşabileceği endişesinin etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada Brezilya'daki devalüasyon ve yıl boyunca süren olumsuz ekonomik atmosferin de ülkeyi etkilediğini bu nedenle bankaların büyük çoğunluğunun kredi notunun düşürüldüğü belirtildi.

* AMERİKA: ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, Perşembe günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada alarm durumunda olduklarını ve ekonominin enflasyon belirtisi göstermesi durumunda, Merkez Bankası'nın hemen ve kararlı bir şekilde harekete geçeceğini belirtti. Borsadaki yükselişi, ekonomideki verimliliğin de desteklediğini belirten Greenspan yine de şöyle bir uyarı yapmaktan geri durmadı:

"Şu an borsa kârlı bir yatırım ama bunun ilerde de süreceği konusunda emin olmayın!" Greenspan, borsanın şişme eğilimi taşıdığını ve gelecek bir düzeltmenin çok sert olabilecğini de belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır