kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Düşüş durdu, artış kapıda
Kriz nedeniyle fiyatların düştüğü gayrimenkulde taşlar yerine oturdu. Talebin yüksek olduğu dönemde şişen fiyatlar, gerçek değerine indi

1999'un ilk aylarında yaşanan büyük düşüşler, son iki ayda durdu. Şimdi beklenti, ertelenen mali miladın fiyatları yeniden yükseltmesi

1998'in ikinci yarısında başlayan kriz, emlak vergilendirme sistemindeki değişiklik ve diğer yatırım araçlarının yüksek getirisi nedeniyle talebin durma noktasına geldiği gayrimenkul piyasaları, yüzde 30 oranındaki fiyat düşüşlerinden sonra, gerçek değerlere ulaştı. 1999'un ilk aylarında başlayan düşüş, mayıs ayından itibaren hız kaybetti, haziranda durdu.

Ekonomik kriz döneminde en fazla yara alan gayrimenkul sektörünün, bugün geldiği noktayı değerlendiren emlak danışmanları, son iki ayda düşüş yaşanmadığını belirterek, birkaç gün önce açıklanan ekonomik önlemlerin, özellikle de mali miladın 3 yıl ertelenmesinin gayrimenkulü yeniden gözde yatırım aracı haline getireceğini söylediler.

Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin, gayrimenkule talebin yüksek olduğu dönemlerde fiyatların şiştiğini belirterek, "Emlak, ihtiyacın dışında, yatırım gözüyle bakıldığı sürece bu böyle olur. Telaffuz edilen fiyatların üzerindeki pazarlık marjı hep yüksekti. İşte kriz döneminde bu marjlar gitti. Şu anda fiyatlar oturdu. Ama önümüzdeki aydan itibaren yükselme sözkonusu olabilir" dedi.

Mali milat faktörü
Reha Medin, mali milat uygulamasının gayrimenkulü olumsuz etkilemesini de şu gerekçelere dayandırdı:

"1998 emlak vergisi genel beyan döneminde emlak beyan süresinin uzaması yüzünden mali milat, verilen emlak beyanlarıyla tam bir kaosa dönüştü. Emlak beyanları uzun vadede satmayı düşünmeyenlerce daha az vergi ödemek için asgari değerden; belki satabilirim diye düşünenlerce rayiç bedellere yakın değerlerden, mutlaka satarım diye düşünenlerce ise rayiç değer ya da üstünden verildi. Vatandaş, yüksek enflasyon nedeniyle gayrimenkulünü rayiç bedelden beyan ettiği takdirde ileride satması durumunda ortaya çıkacak farkın rayicin üzerine çıkmasından korktu. Bu nedenle alıcı, verdiği paranın üzerindeki bir satış bedeli 'nereden buldun' sorusuna maruz kalacağı için gayrimenkul alımından vazgeçmeye başladı. Birçok kişi de rayiç bedel, beyan değerinin çok altında kaldığı için gayrimenkulünü satamadı."

Uluslararası emlak şirketi Remaks'ın Genel Müdürü Murat Golştayn da düşüşlerin durduğunu doğruladı. Golştayn, özellikle iş merkezlerinde ev sahiplerinin kirayı düşürmeye yanaşmadığını belirterek, "Metrekaresi 15 dolar olan yerde kiralar 13 dolara inmişti. Satışlarda da 1200 dolardan 1000'e düşmüştü. Bugün düşmüş görünen rakamlar, doğru rakamlar. En büyük durgunluk arsalarda yaşandı, özellikle o alanda yükselme bekliyoruz."

Türkiye'ye yabancıların gelişinin hızlandığını da söyleyen Golştayn, bu gözlemini de şöyle açıkladı: "Biz uluslararası bir zincir olduğumuz için çok başvuru alıyoruz. Son günlerde İrlandalı, İngiliz ve ABD'li şirketlerden çok sayıda e.mail geliyor. Burada şirket kuracaklarını, işyeri ve konuta ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar."

4 yeni alışveriş mekanı geliyor
Turyap, Mecidiyeköy Profilo Alışveriş Merkezi ve Levent Polcenter Alışveriş Merkezi'nden sonra dört yeni projenin daha pazarlamasını üstlendi. Bulundukları bölgede alışveriş alışkanlıklarını değiştiren bu merkezler, çevredeki gayrimenkullerii de değerlendiriyor.

Kadir Has Center
TOPLAM 33 bin metrekare kapalı alana sahip Kadir Has Shoping Center Bahçelievler E5 üzerinde açılıyor. Alışveriş merkezinde 56 mağaza var. Teras katında 900 metrekarelik bölünmemiş alanı bulunan Has Center'ın üzerinde 2 blok ofis ve büro katları yer alıyor. 1 Eylül'de açılacak merkezde metrekare kiraları yiyecek-içecek mağazaları için 70 dolar, uzmanlık mağazaları için 58 dolar.

Sürmen İş Merkezi
BEYLİKDÜZÜ'NDE 2.500 metrekarelik kullanım alanına sahip Sürmen Center'da üç kata yayılan 60 mağaza var. Mağaza büyüklükleri 10-200 m2 arasında değişiyor. Mağazaların metrekare kiraları 20-40 dolar arasında. Sürmen Center, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Küçükçekmece ilçeleri ile Gürpınar, Kıraç, Yakuplu, Esenyurt, Bahçeşehir beldeleri ve Avcılar-Yenibosna semtlerindeki yerleşimlerin etkisi altında.

Merter İş Merkezi
E5 üzerindeki merkez iş yerleri, depo, zemin, asma, 2 adet normal ve çekme kat olmak üzere toplam 6 kata yayılan 23 bağımsız birimden oluşuyor. 667-1335 m2 arasında değişen birimler toplam 9.730 m2. Plaza ise her katta büyüklükleri 117-234 m2 arasında değişen 5 ofisin bulunduğu toplam 11 kattan oluşuyor. Katlar 742-864 m2 arasında; plaza zemininde ayrıca beş bağımsız bölüm var. Metrekare kiraları 14-16 dolar arasında değişiyor.

Sultan Center
EYÜP'ÜN ilk alışveriş merkezi Sultan Center'ın Ağustos'ta açılması planlanıyor. Sultan Center'da toplam 5 kata yayılan ve 19-300 m2 arasında değişen 90 mağaza var. Metrekare fiyatları zemin/giriş kat için 40 dolar, yiyecek-içecek katı için 50 dolar, diğer mağazalar için 30 dolar. Sultan Center'daki mağaza konsepti ilginç. İkinci katta su, elektrik, doğalgaz ödemelerinin yapılabileceği gişeler; bir üstte de 500 kişilik nikah salonu var.

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır