kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran, Suriye'nin yerini alıyor

Mahmut BULUT
TÜRKİYE 15 gün içinde tam 4 kriz yaratan İran'ı yakın takibe aldı. İç sorunlarına çözüm bulmadan gündem değiştirmek isteyen Tahran'ın son olarak yanlışlıkla sınırı geçen iki Mehmetçiği gözaltına alması ve İran'daki PKK'lı sayısının her geçen gün artması bardağı taşıran son damlalar oldu.

Güvenlik birimlerince yapılan değerlendirmelerde, Suriye'nin ülkesindeki PKK varlığını yasaklamasının ardından, PKK'lıların K. Irak'taki Talabani bölgesi ile İran'a geçtikleri belirlendi. İran'ın bu tutumu, kendi içindeki Kürt sorununu Türkiye'ye ihraç etme çabası olarak yorumlandı.

Arabulucu Van Valisi
İran topraklarına yanlışlıkla geçen Mehmetçiklerin "iadesi" için, iki ülke sınır makamları arasındaki işbirliği çerçevesinde, Van Valisi'nin görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

Dışişleri yetkilileri, İran'ın 2 Mehmetçiği gözaltına almasının normal bir prosedür olduğunu belirterek, "İran, başka ülke askerinin topraklarına girmesini kabullenemiyor. Kendi içinde yükselen tansiyonu düşürmek için bu olayı da kullanıyor" dediler.

Talabani'nin kontrolündeki İran-Kuzey Irak sınır boyunda bulunan, rejim muhalifi Halkın Mücahitleri'ne karşı avantaj sağlamak isteyen İran'ın, sınır boyundaki hakim noktaları kontrol altına aldığı bildirildi.

"Türkiye, ateşle oynama"
İran'ın hükümete yakınlığı ile tanınan 2 gazetesi, Türkiye'yle olan gerginliği dün manşetlere çıkarttılar. "Ateşle oynamayın" uyarısı yapan gazetelerden ilki İran Daily... "Türk generalleri, hem oyunu başlatmadan önce karşı tarafın da ciddi olduğunu hem de uluslararası platformda kaybedeceklerini bilmeli" diye yazan Gazetenin ilk sayfasında geniş bir yer ayrılan köşeyazısında, "Ankara çok gereksiz bir girişimle tansiyonu geriyor" diye yazıldı. İran News da "İranlı yetkililer, karşılık verebilirler. Türk yetkililer yine eski taktikleri uygulayarak kendilerine bir düşman yaratıp güçlü olduğunu göstermeye çalışıyor. Türkiye'nin İsrail ile yakınlaşmasını tasvip etmiyoruz" diye Türkiye'ye açık tehdit savurdu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır