kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gözler Muhammed'de
Ölen babası Hasan'ın yerine oğlu Muhammed kral ilan edilince Fas'ta yumuşak bir taht değişimi yaşandı. Fransız eğitimli yeni Kral çalışkan bir general ancak devlet işlerinde tecrübesiz

Devlet televizyonunun önceki akşamki normal yayını kesildiğinde tüm Faslılar'ın evinde Veliaht Prens Sidi Muhammed'in sesi yankılandı: "Babam, Majesteleri Kral Hasan saat 16.30'da bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti." Ardından Sidi Muhammed 38 yıldır tahtta olan babasının yerine 6'ncı Muhammed ismiyle Fas Kralı ilan edildi.

Sorumluluk verilmedi
35 yaşındaki yeni Kral, Fransa'da uluslararası hukuk eğitimi aldı. Bir orgeneral olarak Kraliyet Silahlı Kuvvetleri'nin koordinatörüydü. Sessiz ve çalışkan olarak tanınan Muhammed, teknoloji meraklısı. Kral Hasan'ın büyük oğlu olan Muhammed, 1995'ten beri halkla irtibatta daha aktif roller almaya başladı. Son yıllarda da yurtdışında Fas'ı temsil ediyordu.

Johns Hopkins Üniversitesi Kuzey Afrika uzmanı Dr. William Zartman, "Muhammed babasından çok farklı kişilikte. İktidara hazırlanıyor olmasına rağmen, yeterli sorumluluk verilmedi" sözlerini kullanarak yeni Kral'ın acemilik süreci geçireceğini vurguladı.

Demirel katılacak
Kral Hasan'ın cenaze töreni bugün öğle namazından sonra dünyanın önde gelen liderlerinin katılımıyla yapılacak. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Demirel'in temsil edeceği törene katılacak liderler şöyle: ABD Başkanı Bill Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman ile Başbakanı Ehud Barak, Belçika Kralı II. Albert, İngiltere'den Prens Charles ile Dışişleri Bakanı Robin Cook, İspanya Kralı Juan Carlos, Japonya eski Başbakanı Ryutaro Haşimoto, Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Igor Stroyev, G. Afrika Başkanı Thabo Mbeki, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vajed, Tunus lideri Zeynelabidin Bin Ali.

Türkiye'de bayraklar yarıda
KrallarI'nIn ölüm haberini alan Faslılar sokaklara döküldü. Başkent Rabat'ta binlerce kişi, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kral Hasan için ağlayıp dua ettiler. Ölüm haberini TV'den duyuran spiker de gözyaşlarına boğuldu. 29 milyon nüfuslu ülkede 40 günlük yas ilan edilirken tüm bayraklar yarıda. Komşu ülkelerde de 3 ila 40 gün arasında yas süreleri ilan edilirken Türkiye'de de dün akşamdan itibaren bir gün süreyle tüm bayraklar yarıya indirildi.

En zenginler arasındaydı
38 yıllık iktidardan sonra 70 yaşında hayatını kaybeden Fas Kralı 2'nci Hasan, Berberi soyundan gelen Alevi hanedanlığından. Aile ayrıca Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini de iddia ediyor. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Kral Hasan, 1.6 milyar dolarlık servet sahibiydi. 20 sarayı, Paris'te şatosu, New York ve California'da da evleri vardı. 1961'de tahta geçen Kral, ülkede ilk kez serbest genel seçimler yaptırdı, halkına kişisel hak ve özgürlükler verdi. Kral, 1971 ve 72'de iki suikast ve darbe girişiminden kurtuldu. 1978'de Mısır ve İsrail barışında arabulucu oldu. İsrail eski Başbakanı Şimon Peres ile Filistin lideri Arafat'a el sıkıştırdı. Körfez Savaşı'nda, Irak'a karşı Batı'yı destekledi ve asker gönderdi. Katolik dünyasının lideri Papa 2'nci Jean Paul ile görüştü. Clinton yayınladığı mesajda, Ortadoğu'da liderler arasındaki engelleri kaldırmayı başarmıştır. Ortadoğu, en barışçıl adamlarından birini kaybetti" sözlerini kullandı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır