kapat

25.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Organ dükkanı geliyor
Kalbiniz, eklem yerleriniz, saçınız ya da deriniz yaşlandıkça işlevsiz hale gelir. Tıptaki son gelişmeler siparişe göre organ üretimini gerçek kılıyor

Fare üzerinde ilk kez insan kulağı yetiştirerek tıp dünyasını altüst eden Amerikalı bilimadamı Dr. Charles Vacanti ve ekibi, son olarak "bir sol el baş parmağını tüpte" yetiştirip ve başarılı operasyonla bu parmağı yerine yerleştirdiler. 36 yaşındaki Raul Murcia birkaç yıl önce parmağını iş makinasına kaptırmıştı. Massachusetts Üniversitesi Memorial Medical Merkezi uzmanlarından Vacanti, Murcia'ya parmağını geri verebileceğini söylediğinde bunun bir mucize olacağını düşünülüyordu. Ancak Vacanti bir zoru başarmayı bildi. Önce Murcia'nın bileğinden sağlıklı bir kemik dokusu aldılar. Bu doku bio-reaktör adlı bir makine içinde büyütüldü. 7 haftada ortaya baş parmak kemiği çıktı.

Tüpte parmak yetiştirdi
Murcia'nın kopan baş parmağının bulunduğu bölgeye önce hafif ve süngersi yapısıyla tanınan mercan iskeleti kuruldu. Bir tüp içinde yetiştirilen parmak hücreleri buraya enjekte edildi. Kemiğin çevresi ise adamın karnından alınan deri tabakasıyla örüldü. Ameliyat 90 dakika sürdü.

Harvard Üniversitesi uzmanlarından William Haseltine birkaç yıl içinde sonuçlanacak "Human Genome Project"in (İnsan DNA'sının deşifresi) başında. Haseltine laboratuvarlarda vücudun herhangi bir bölümündeki kemiğin yetiştirilebildiğini söylüyor.

1994'te ilk kaburga kemiğini tüpte yetiştirip, bir çocuğa nakleden Boston Clinic uzmanı Dr. Joseph Upton ise "Kırılan iki kemiğin arasına enjekte edilen ve kemikleri anında kaynatan biyolojik tutkallardan, donarak kıkırdak oluşturan sıvılara kadar birçok madde yakında piyasaya çıkacak" diye konuşuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır