kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

İtalyan makarnası Kars'ı seçti

1974'den beri bekleyen Kars Organize Sanayi Bölgesi'nde üç fabrika deneme üretimine başladı. Tayvanlılar ve İtalyanlarla yapılacak ortak yatırımlar ise yüzleri güldürüyor

Kars'ta geçen yıla kadar kapanan un ve yem fabrikalarının dışında, Karslı üreticilerin satın aldığı ve şimdi de düşük kapasiteyle çalışan Karsüt, devletin işlettiği çimento, şeker ve askeriyeye yılda 400 bin bot imal eden Sarıkamış Sümer Ayakkabı Fabrikası'ndan söz edilebilirdi. Geçen yıl ise 1974'de programa alınan Kars Organize Sanayi Bölgesi hareket geçti. İlk olarak üç fabrika deneme üretime başladı. 65 sanayi tesisinden, 22'sinin temeli atıldı. Müracat sayısı ise 200'e çıktı. 408 küçük sanayi işletmesinin de yer aldığı Küçük Sanayi Sitesi ile birlikte, 11 tesise faaliyet olanağı veren Serbest Bölge'nin yeri de hazır. Serbest Bölge Kars, Gürcistan demiryolunun yapımını ve Ermenistan'la ticareti yeniden canlandıracak olan Doğu Kapısı'nın açılmasını bekliyor.

Gürcistan'a bağlanan demiryolu Kıta Çin'e kadar uzanıyor. Böylece 250 milyon Türkçe konuşan insanla ticaret olanağı bulunuyor.

Kars'ta sanayi bacası tütüyor
KARS Organize Sanayi'de yatırım müracatları efsane gibi... Tayvanlılar'la kurulacak makina fabrikası Türkiye'nin ihtiyacına seslenecek. İtalyanlar kuracakları makinalarda üretilen makarnanın yüzde 49'unu ihraç edecekler. Erzurum'da Aygaz dolum tesisleri olan Koç Grubu yer alıyor gibi... İtalyanlar'la ortak olacak firmanın sahibi Veyis Karakoç ile Kars'taki konfeksiyon mağazasında görüştük. Karakoç'un ailesi İtalya'da. O nedenle ilişki kurmakta güçlük çekmemiş. İstanbul'da koleji ve deri konfeksiyon fabrikası bulunan Cihangir Grubu da hemşeri ilişkileri nedeniyle, İtalyanlar'la görüşmelerde aracılık etmiş.

Karakoç'un elinde sayfa sayfa anlaşma metinleri. Yatırım tutarı 1.6 trilyon lira olarak hesaplanan makarna fabrikasında yüzde 51 hisse onların olacak. 40 metrekare kapalı alanda, bin 400 kişiyi istihdam edeceklerini söylüyorlar. Karakoç'a rakiplerini sorduğunda "Türkiye'de şimdiye kadar 75 çeşit unlu mamül üretiliyor. Üretimimiz 172 çeşit olacak. O nedenle kimseyi rakip olarak görmüyoruz" diyor. Eğer krize endeksli ekonomiyi aşarlarsa seneye piyasaya çıkacak olan "Dilek" makarna Kars'tan, İtalya'ya uzanan bir zincirin markası olacak.

Kars'a göç eden ilk sanayici
ORGANİZE Sanayi'ye ilk temel atan sanayici Doğu Metal Grubu Başkanı Bahattin Salamcı. Salamcı 1976'da çıktığı Kars'a, 1998'de sanayici olarak döndü. 1990'larda başladığı fitinks üretimini İzmir'den sonra İstanbul'da sürdürüyordu. İstanbul'daki fabrikayı tasfiye edip, Kars'a geldiğinde ise Organize Sanayi'de hiçbir tesis yoktu. Salamcı Kars'ta üretim maliyetinin İstanbul'a göre yüzde 40 aşağı düştüğünü söylüyor. Satışının büyük bölümünü Sabancı Grubu şirketlerinden Adana'da kurulu Philsa'ya yapan Salamcı, şimdiye kadar 3 milyon dolar tutarında yatırımı tamamlamış. Bir üç milyon dolarlık daha yatırım yapıp, ara madde üretimine de geçmeye hazırlanan Salamcı'nın bir hedefi de, Tayvanlılar'la bu bölgede makina üretimine geçmek.

Hayvancılığı İran eti öldürüyor
SON 6 ayda Türkiye'nin et ve süt ambarı Kars'ta hayvancılık can çekişiyor. Türkiye et tüketiminin yüzde 30'unu karşılayan Kars ve yöresinde büyükbaş hayvan 300 bin, küçükbaş hayvan varlığı ise 670 bin adet civarında. Bu tablo içinde KASİAD Başkanı Ali Nail Çelik ve ailesi Kars'ta 500 bin melez ve ithal sığır varlığına sahipler. 1990'ların başında İzmir'deki arazisini Sabancı'ya satıp, buraya bugüne kadar 3 milyon dolar yatırımla bir et, yem ve süt entegre tesisi kurma girişimini sürdüren Çelik ailesinin bacası henüz tütmedi. Çelik, izlenen yanlış politikalara Van sınırından giren İran etinin tuz biber ektiğini vurguluyor. İddiasına göre Türkiye tüketiminin iki katı İran'dan canlı hayvan giriyor. Kilosu 300 bin biradan giren İran eti, celebe 1 milyon 600 bin liraya maloluyor. Ancak büyükşehirlerde tüketiciye 4 milyon liraya ulaşıyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır