kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Yanlış yapmanın bedeli ağır

Mayıs ayı bütçe rakamları açıklandı. Yılbaşından bu yana ilk kez faiz dışı bütçe fazla verdi.

IMF heyeti Türkiye'ye geldi, "Türkiye yeni bir dönemeçte" açıklamasını yaptı.

Hazine 434 günlük kağıtları ihalede ortalama yüzde 107.80 faizle bir katrilyonluk iç borçlanma senedi sattı. Faizin ihalede beklenenin üzerinde çıkması, ikinci el piyasada panik satışları beraberinde getirdi. Ama alıcı yoktu. Faiz bir anda üç puan arttı. Herkes zarar etti.

Borsa yüzde 3'e yakın değer kaybetti.

Olumsuzluk işaretleri- Faizlerin bu kadar yükselmesi ve borsanın düşmesi geleceğe yönelik beklentilerin olumsuza döndüğünün işareti.

n Mayıs ayı rakamları yılbaşından beri faiz dışı da açık veren bütçenin ilk kez fazla vermeye başladığını gösteriyor. Ancak Mayıs ayı hem Nisan ayı sonundaki Kurumlar Vergisi ödemelerinin hem de 17 Mayıs'ta geçici verginin gelir kaydedilmesiyle ulaşılan bir fazla. Dolayısıyla fazlanın Haziran ve Temmuz'da sürdürülmesi zor.

* IMF heyeti Türkiye'de temaslarına başladı. Ancak hemen anlaşma beklenmiyor. Anlaşmanın hazırlıklardan sonra olabilirse sonbaharda gerçekleşmesi bekleniyor.

* Meclis Temmuz sonuna kadar çalışma saatlerini uzatarak çalışma kararı aldı. Bunlar olumlu. Bankalar Yasası hızla görüşülüyor. Ancak ekonomide tabloyu asıl değiştirecek olan, sosyal güvenlik reformu ve özelleştirmelerin yolunun açılması. Bu konuda iyiniyetler var. Taslak hazırlanıyor. Özelleştirmede büyük yabancı ortaklıkları olanaklı kılacak uluslararası mahkemeyi Hükümet kabullenmiş durumda. Bunun için gerekli Anayasa değişikliğini gerçekleştirmeye çalışıyor. Bunun dışında somutlaşan bir gelişme yok.

* Memur maaş zammı tartışması ise olumsuz gelişmelerin başında geliyor. Koalisyon ortaklarının yüksek zam isteğini kamuoyunda dile getirmeleri bütçe konusunda iyimserliği zorlaştırıyor. Eski hükümetlerle veya eski hükümet ortaklarının tavrıyla aynı kefeye konuluyor. Yüksek memur zammının kamu açığını büyüteceği hesap ediliyor.

1.5 aylık süre-Hükümetin önünde icraat yapma açısından Meclis'in de açık kalacağı 1.5 aylık süre var. Bu sürede reformlar Meclis'ten geçirilmeye başlanmazsa, memur maaşları yanında tarım ürünlerine de enflasyonun üzerinde ciddi bir artış gündeme getirilirse, tepki çok daha sert olabilir.

Hükümetin yanlış yapmasının bedeli artık çok ağır. Galiba bıçak kemiğe dayandı.

Sonuç - "Zamanı gelmiş bir fikrin karşısına dikilme gücüne hiçbir ordu sahip değildir"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır