kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Açık 10 yılda ikiye katlanacak
Sosyal güvenlik sisteminin gidişatı ekonominin geleceğini gerçek anlamda tehdit ediyor.

78 katrilyon liralık GSMH'nin yüzde 3'üne ulaşan sosyal güvenlik açıkları yüksek faizle borçlanılarak finanse ediliyor. Bugünkü genç emeklilik modelinin devam etmesi halinde, 2010 yılında açığın boyutu ikiye katlanacak.

Türkiye, erkeklerde 43, kadınlarda 38 yaşında emekliliğe imkan sağlarken Libya'da emeklilik yaşı 65-65, Uganda'da ise 50-55'ten başlıyor.

SSK verileri, emekli aylığı alanların yaş dağılımı açısından da ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor. 2.8 milyon SSK emeklisinin yüzde 38.4'ü 50-59 yaş aralığında yoğunlaşıyor. Ancak, Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı kadınlarda 47'yi, erkeklerde 50'yi geçmiyor.

Türkiye'de mevcut 38-43 yaş emeklilik esasına dayalı sistemin devamı halinde sosyal güvenlik kuruluşları açıklarının GSMH'ye oranı katlanarak büyüyecek. Halen 78 katrilyon liralık GSMH'nin yüzde 3.03'ü düzeyinde olan sosyal güvenlik açıklarının faturası bu 2.4 katrilyon tutarında olacak.

REFORMA POLİTİKACILARDAN DESTEK
ANAP Lideri Mesut Yılmaz: 8 katrilyonluk bütçe açığı 20 milyar dolara denk düşüyor. Bunun 5 milyar doları sosyal güvenlik kuruluşlarının zararı. Şimdi siz böyle bir yapıdayken gidip dışardan kredi istiyorsunuz. Adamlar diyorlarki, 'önce kendine çekidüzen ver. 40 yaşında insanlarını emekli ediyorsun sonra gelip benden yardım istiyorsun' diyor. IMF ile üç yıldır süren görüşmelerin özeti budur. Eğer bu sosyal güvenlik reformu çıkarılamazsa bu açık kartopu gibi giderek büyüyecektir. İleride emeklilere belki maaşlarını bile ödenemeyecek veya maaşları reel olarak birşey ifade etmeyecektir.

Maliye Bakanı Sümer Oral: Sosyal güvenlik kuruluşlarının bu yıl tahmin edilen bütçe açığı 2.5 katrilyon lira. Sosyal güvenlik reformunun mutlaka çıkartılması gerekiyor. Bu kanun çıkarmadan ne gibi tedbir alırsak alalım bunun önüne geçmemiz mümkün olmaz.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş: Şu andaki sistem sağlıklı ve ilmi değildir. Sosyal güvenlik kuruluşlarına 2.4 katrilyon sübvansiyen yapılıyor. Yakında siz de, ben de emekli olamayacağız. Türkiye'deki yaş ortalaması da her geçen gün artıyor. Yeni düzenleme yapılmalı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır