kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En büyük engel reformlar
The Financial Times'ın değerlendirmesine göre, Türkiye'de yapısal reformların gerçekleştirilememesi, ülkenin yabancı sermaye açısından 'fakir' kalmasına neden oluyor

DünyanIn en büyük 16'ıncı ekonomisi sahip olan Türkiye yabancı sermaye açısından en fakir ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin politik istikrarsızlığın yanı sıra ekonomik kurallar açısından dünya standartlarını bir türlü yakalalayamamış olması, yabancıları ürkütüyor.

The Financial Times'ın yayımladığı Türkiye özel ekinde yer alan 'Türkiye'deki yabancı sermayeye' ilişkin makalede Sabancı Grubu Genel Koordinatörü Hasan Gülesçi'nin demeçlerine yer verildi. Güleşçi, ''Türkiye'de henüz dünya çapında bir yabancı yatırım yok. Gelenler de iç piyasaya yönelik yatırımlar. Oyası Türkiye'de kârlılık hiç de azımsanmayacak kadar yüksek' diyerek durumu özetledi. Hasan Güleşçi, Türkiye'deki potansiyelin oldukça yüksek olduğunu hatırlatarak, bu potansiyelle ilgili şu örneği verdi:

'Türkiye'de 2 milyar dolarlık yoğurt pazarı var. Oysaki sektörde 200 milyon dolarlık üretim bulunuyor. 20 milyar dolarlık hazır giyim pazarına karşılık da, vitrinlerde ancak 500 milyon dolarlık ürün bulunuyor.'

Uzmanlar, Türkiye'ye yabancı yatırımcıların bu kadar ilgisiz olmasının altında iki temel etken yattığını belirtiyorlar. Bunlardan ilki Türkiye'deki siyasi istikrarsızlık. İkincisi ise bir türlü gerçekleştirilmeyen yapısal reformlar nedeniyle dünya standartlarına ulaşamamış ekonomisi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır