kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Anında11 trilyon zarar
Dün Hazine'den ortalama yüzde 107.8'le alınan net 895 trilyonluk tahvilin faizi gün sonunda yüzde 110'u aştı. Faturası 11.2 trilyon lira

Mayıs ortasından itibaren yavaş yavaş yükselişe geçen bono faizleri, son günlerde hızını artırdı. Mayıs ortasında yüzde 95, geçen hafta başında yüzde 100 civarında seyreden faiz oranları, önceki gün yüzde 106-108 aralığındaydı. Dün de yüzde 110'u aştı.

Hazine, oranlar bu seviyeye gelmeden dün tek kalemde yaptığı yaklaşık 2.6 milyar dolarlık geri ödemesini karşılamak üzere aynı miktarda borçlanma yapabildi.

Aslan payını da yüzde 107.8 faizle 23 Ağustos 2000 vadeli tahvil ihalesinden aldı. İhalenin ardından 23 Ağustos'ların faizi yüzde 110'un üzerine çıktı. Birkaç saatlik sürede 2.1 milyar doların üzerinde satış yapılan bu tahvil, yatırımcısına yüzde 1.3 oranında zarar ettirdi. Bunun kâğıt üzerindeki TL tutarı da yaklaşık 11.3 trilyon.

Satışa bahaneler
Önceki gün faizdeki 2-3 puanlık artışın en önemli nedeni olarak, likiditesini kaybetmek üzere olan 7 Haziran 2000'lerden, yeni ihale kâğıtlarına geçiş gösterilmişti. Yükselişin en azından ihaleyle hızını kaybedeceği tahmini vardı. Ancak ihale öncesi ve sonrası çıkan haberler, bir süredir tedirgin olan piyasada yeni satışların bahanesini oluşturdu.

* İlk dalga IMF heyetinden gelen "bir sonuç almak için birkaç ziyaret daha gerekir" şeklindeki açıklama ile geldi. Yurtdışı kaynak girişi sinyalini de geciktireceğini düşündüren bu anlaşma, planlarını kısa vadede döviz likiditesi üzerine kuran piyasada bono satışını artırdı.

* Ardından Hazine'nin uzun vadeli ihalede, tahminin üzerinde ve maksimum yüzde 109'a kadar çıkarak teklifleri 'taraması' bir satış dalgası daha getirdi.

*Daha sonra da açıklanan beş ayda 4 katrilyon olan ve yılsonunda iyimser tahminle 8 katrilyona çıkacak bütçe açığı, iç borçlanma ihtiyacının yüksek olacağını, bunun da faizde düşüşü zorlaştıracağını düşündürdü. Satışa bahane olan bu nedenler, aslında bilinmeyen şeyler değil. Dün de herkes birbirine oranların neden bu kadar yükseldiğini sordu! Gerçekte, neden aylardır döviz girişi bekleyen fon yöneticilerinin umutlarının azalması olarak gözüküyor.

TL liboru için taslak hazırlanıyor
Para Yöneticileri Derneği ve Bankalar Birliği işbirliğinde TL'nin 'liborunu' belirleme çalışmaları hız kazandı. Bankacılardan oluşan ve önceki gün ilk toplantısını yapan komite, TL'nin 1 günden 1 yıla kadar uzayan çeşitli vadelerde faiz oranlarının günlük olarak belirlenmesi, (fikslenmesi) için taslak oluşturacak. Bu taslak Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'na kabul edilmesi için sunulacak. Onaylanması halinde TL'nin hem mali, hem de sanayi sektörleri için önemli bir veri oluşturacak gün bazında faiz oranları belirlenme başlanacak. TL liboru aynı zamanda risk unsurunu da azaltacağı için vadenin uzamasını sağlayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır