kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Herkes kemer sıkacak !
Maliye Bakanı Sümer Oral memur zammının yüzde 15-20 arasında olacağını belirterek 'Ekonomi çok zorda. Her kesim fedakarlık yapmalı'" dedi

Şamil TAYYAR

ANKARA- Maliye Bakanı Sümer Oral, memur maaş zammının yüzde 15-20 dolayında olabileceğini bildirdi. Oral, kademeli zam formülüne DSP'nin karşı çıktığını, MHP'nin ise yüzde 25 dolayında zam için ısrarlı olduğunu açıkladı. Karamsar bir tablo çizen Oral, 5.5 katrilyon lira olarak hedeflenen bütçe açığının yıl sonunda 10 katrilyon liraya çıkabileceğini, vergi gelirlerinin ise 800 trilyon lira daha düşük gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. 1999 bütçesinin sadece memur maaşlarıyla iç borç faizine yeteceğini söyleyen Oral, her kesimi fedakarlık yapmaya çağırdı.

Zam tartışması
Maliye Bakanı Oral, dün partisinin Meclis Grup toplantısının basına kapalı bölümünde, memur maaş zammı ve ekonomideki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Oral, 1999 bütçe tasarısındaki imkanlara göre, memurlara en fazla yüzde 10 oranında zam yapılabileceğini, 1 puanlık zammın yükünün 45 trilyon lira olduğunu söyledi. Oral, 1999 sonu itibariyle 14.5 katrilyon lira vergi geliri hedeflendiğini ancak vergi yasası yüzünden bu hedefe ulaşma ihtimalinin bulunmadığını belirtirken, vergi gelirleri hedefinin 800 trilyon lira daha düşük gerçekleşmesinin hesaplandığını bildirdi.

5.5 katrilyon lira olarak hesaplanan bütçe açığının ise yıl sonunda 10 katrilyona çıkabileceğini belirten Bakan Oral, gerekli önlemlerin alınması halinde en iyimser tahminle bu rakamın 8 katrilyon liraya çekilebileceğini ifade etti. Maliye Bakanı Oral 1999 bütçesinin sadece memur maaşlarıyla iç borç faizine yeteceğini söyledi. Bakan Oral, "Ekonomi çok zorda. Yasal düzenlemeleri ise bir an önce çıkarmalıyız" dedi.

Bakan Oral'dan kara tablo:
* 1999 bütçesi ile ancak memur maaşıyla iç borca yeter

* Ödenekleri kısıtlama yoluna gidebiliriz

*Vergi gelirleri 800 trilyon daha düşük gelebilir

*Yatırımları ancak 1.4 katrilyon ayırabiliriz


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır