kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF Türkiye dönüm noktasında
IMF heyeti, Türkiye'deki temeslarına TÜSİAD'la başladı. Heyet Başkanı Coterelli, "Türkiye'yi dönüm noktasında görüyoruz" dedi

Türkiye'deki görüşmelerine dün İstanbul'da başlayan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Türkiye'yi dönüm noktasında gördüklerini söyledi. Yıllık ekonomik ve inceleme değerlendirmesi çerçevesinde Türkiye'ye gelen Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF heyeti, dün sabah Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) ziyaret etti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz İlkorur ve TÜSİAD üyesi ve Ekonomik Mali İşler Komisyonu üyesi Hasan Çolakoğlu ile Çelik Kurdoğlu'nun da katıldığı toplantı basına kapalı yapıldı. Toplantı çıkışında görüşmeyi değerlendiren Carlo Cottarelli, Türkiye'ye destek verme konusunda 'çok ilgili' olduklarını belirterek şöyle konuştu:

İki ana hedef
"Türkiye'yi bir bakıma dönüm noktasında görüyoruz. Ekonomide bir hızlanma oldu ve ekonominin resesyondan çıkmakta olduğuna dair ilk işaretler var. Ancak resesyonun sona erip ermediğini söylemek için henüz çok erken ve birçok şey izlenecek politikalara bağlı olacak."

Ziyaretlerinin iki ana hedefi olduğunu anlatan Cottarelli, bunlardan birinin 4. maddenin görüşülmesi (yıllık ekonomik inceleme değerlendirmesi), diğerinin ise Türkiye'nin enflasyona karşı yürüttüğü programı desteklemek amacıyla IMF'den kredi olasılığının görüşülmesi olduğunu söyledi. Cottarelli, "Eğer görüşmelerde ilerleme için uygun zemin sağlanırsa, önemli ilerlemeler olacağını sanıyoruz. Herhangi bir anlaşma için birden fazla ziyaret gerekir" dedi. Cottarelli, TÜSİAD'daki görüşmede hükümet programını ele almadıklarını kaydetti.

TÜSİAD'dan IMF'ye: Hükümet doğru yolda
TÜSİAD adına IMF heyetini karşılayan Korkmaz İlkorur, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yeni hükümetle Türkiye'nin uzun zamandır beklediği siyasi istikrar dönemine girdiğini ve hükümetin ekonomide reformları yapma gayreti içinde olduğunu söylediklerini belirtti.

İlkorur, IMF heyetine yaptıkları açıklamayı şöyle dile getirdi: "Türkiye'nin uzun dönemden beri beklediği bir siyasi istikrar dönemine girdiğini ifade ettik. Mevcut hükümet programının, TÜSİAD'ın savunduğu ve ülkenin ihtiyacı olan reformları yapma gayreti içinde olduğunu belirttik. Türkiye'nin siyasi istikrarı yakaladıktan sonra ekonomik istikrar sağlayıcı tedbirleri alma gayreti içinde olduğu ifade ettik. IMF heyeti de Türkiye'nin ekonomik istikrar arayış ve gayretlerine kendi olanakları dahilinde katılma arzuzu içinde olduklarını belirtti."

İlkorur, IMF desteğinin görüşülüp görüşülmediği sorusuna karşılık, "Yardım konusu çok erken olduğu için konuşulmadı. Önümüzdeki günlerdeki çalışmalarla nasıl bir program olacağı şekillenecektir. Türkiye'nin bu program için yeterli ciddiyet içinde olup olmadığını göstermesi gerekiyor. IMF heyeti Türkiye'nin şansını kullandığı takdirde, uzun yıllar sürecek bir siyasi istikrar içinde olabileceğini ifade etti" diye yanıtladı. İlkorur, görüşmelerde yeni vergi yasasının artı ve eksilerini de konuştuklarını söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır