kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
UÇK bayrak çekti
Kosova Kurtuluş Ordusu ilk kez üniforma, bayrak ve silahlarıyla Priştine'ye girince yer yerinden oynadı

Arnavutçası Ushtria Clirimtare e Kosoves... Yani Kosova Kurtuluş Ordusu... İki yıldan bu yana Sırplar'ın etnik soykırımına karşı Kosovalılar'ı korumak için savaş veren UÇK, hayalini gerçekleştirdi. Kosova'ya resmen girdiler... Sırp zulmü yüzünden Kosova'da kimlik gizleyerek dolaşan UÇKlılar dün Prizren ve Priştine'ye geldi. Makineli tüfekler ve UÇK üniformalarıyla... İlk haber Prizren'dendi. 70 UÇK askeri Sırplar'ın terk ettiği Prizren sokaklarında volta attılar. Ve Priştine...

Başkentteki UÇK askerleri, bir ilkokulu UÇK merkezi yapıp bayrakları diktiler. Arnavutluk-Kosova sınırını da ele geçiren UÇKlılar NATO askerlerinden önce köylere girdiler. Ancak UÇK'nın statüsünün kesin olarak belirlenmemesi sorun yaratıyor.

Sırplar'a karşı sistemli katliam düzenlemesinden korkan KFOR, UÇKlılar'dan silahlarını teslim etmesini istedi. Yaralı Sırp askerlerinin kaldığı bir hastaneyi basmak isteyen UÇKlılar durduruldu. Silahları alındı. Bir UÇKlı, bir Sırp polisi öldürmek suçundan NATO askerleri tarafından tutuklandı. Barış için geldiklerini iddia eden UÇK'nın askeri lideri Hacruş Kurtaç, geçici hükümeti emir vermeden de silahlarını teslim etmeyeceklerini belirtirken Der Spiegel dergisine konuşan UÇKlılar da ancak bağımsızlık karşılığında silah bırakacaklarını anlattılar.

Havaalanına el bombası
Öte yandan İngiliz birliği, kendilerini Priştine Havaalanı'na sokmayan Ruslar'ı ikna etmek için UÇK kozunu oynuyor. İngiliz yetkililer, "UÇK size saldırabilir. Bir İngiliz birliğinin havaalanına girmesine izin verirseniz, kendi güvenliğinizi sağlamış olursunuz" dediler. Ruslar'ın cevabı bekleniyor. UÇK dün Priştine Havaalanı'na attığı bomba ile bir anda gerginliğin yükselmesine yol açtı. Önce bunun Rus birliklerine yönelik bir saldırı olduğu sanıldı. Daha sonra, Priştine'yi terk eden Sırplar'ın geçtikleri yol kenarındaki UÇKlılar'la kısa bir çatışmaya girdikleri ve bu sırada atılan bombalardan birinin havaalanı yakınına düştüğü Rus kaynaklarınca açıklandı. Bu sırada iki Rus zırhlı aracının havaalanından çıkarak, Sırplar'ın bölgeyi terk etmesine bir süre eşlik ettikleri belirtildi.

'Özgürlük istiyoruz'
BAZEN özgürlük savaşçısı, bazen acemi asker bazen de terörist olarak değerlendirildiler. Ancak onlar kendilerini bağımsızlık savaşçısı olarak görüyorlar. Kosova'nın Yugoslavya'dan bağımsızlığı için savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK, NATO'nun Yugoslavya'ya müdahalesiyle bir anda gündeme geldi. Dünyanın dört bir yanından Arnavut kökenliler akın akın UÇK'ya katılmak için Kosova'ya geldi. Amerikan New York Times Magazine dergisi de UÇK'nın amacını, üyelerini ve teçhizatlarını ele aldı. Sayıları birkaç yüzden son bir ayda 17 bine fırlayan UÇK'nın Arnavutluk'ta 800 eğitim kampı var.

En büyük sorun
Dergi, örgütün şu andaki en büyük sorununun bu kadar cesaretli, korkusuz ve istekli üyelerin nasıl Yugoslav Ordusu ile savaşabilecek düzeyde profesyonel asker olarak eğitilebileceği olduğunu belirtiyor. Öyle ki son bir ayda Londra, New York, Cenevre ve Vancouver'den binlerce genç örgüte katılmış. Nereye gideceğini bile bilmeden. Kiminin sırtında üniforması bile yok. Çoğu, silahı eğitim kampına geldiğinde eline almış ilk kez.

Özerklik değil
NATO'nun hava saldırısı bitti. Şimdi tüm dünya Yugoslavya'nın yeniden yapılanması ve mültecilerin yerleştirilmesi ile ilgileniyor. Gözler UÇK'dan uzaklaşmış durumda. UÇK'nın silahlarını bırakacağı düşünülüyor. Büyük olasılıkla da bırakacaklar. Ancak amaçlarından vazgeçecek gibi görünmüyorlar. Onların amacı başta Sırp baskısından kurtulmaktı. Ancak şimdi, 'Biz Kosova Özerklik Ordusu değil, Kosova Kurtuluş Ordusu'yuz." diyorlar ve bağımsızlığı elde etmek için özerklikle yetinmeyeceklerini vurguluyorlar.

"Geldiğimiz yeri öğrenelim!"
İNGİLİZ askerleri, Kosova'daki boş zamanlarını korumaya geldikleri toprakların tarihini öğrenerek geçiriyor. Priştine'ye konuşlanan İngiliz birliğinden bir asker de göreve çıkmadan önce "Kosova: Kısa Tarihi" adlı kitabı okuyarak çatışmaların ana nedenini öğrenmeye çalışıyor hem de vaktini boşa harcamıyor.

Pasaport çöplüğü
KOSOVA'YA giren İngiliz barış gücü askerleri Priştine kent çöplüğünde Arnavutlar'a ait kimlik kartları ve pasaportları ortaya çıkardı. Sırplar, Arnavutlar'ı kovarken, kimlik kartlarına, pasaportlarına ve mülk belgelerine el koyup, geri döndüklerinde kendilerine ait şeyleri belgelemelerini engellemeyi amaçlamıştı. Bütün kimliklerin parçalandığını belirten bir İngiliz asker, "Özellikle fotoğrafların paramparça olmasına özen gösterilmiş" açıklamasını yaptı.

Varan 2: 170 ceset
SIRPLAR'IN Kosova'dan geri çekilmeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkarılan toplu mezarlara üç tanesi daha eklendi. Kosova'nın batısındaki bir yolun yakınlarında 150 Arnavut'un cesedi bulundu. KFOR askerleri mezarı, toprağın üzerine çıkmış bir el ve bir ayağın yardımıyla buldu. Öte yandan NATO askerleri güneydeki Velika Krusa'daki bir evde kömüre dönmüş 20 ceset buldu. 50 erkeğin doldurulduğu evin 26 Mart'ta ateşe verildiği, katliamı Arkan'ın yaptığı açıklandı.

Ağlama Arkan!
DÜNE kadar yaptıklarını gizlemeyen Arkan lakaplı Sırp paramiliter Zeljko Raznatoviç yakalanma korkusunu kapıldı. İşte SKY TV için yaptığı röportajda masumu oynayan kasap Arkan'ın incileri: Ben savaş boyunca Kosova'ya gitmedim. Velika Krusa'daki 22 cesedin olduğu toplu mezarla alakamız yok. Bu cinayetleri lanetliyorum. Bu cinayetler işlenirken orada olsaydım, bunu yapanları ellerimle öldürürdüm! Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) beni savaş suçlusu ilan etti ama ben bu mahkemeyi tanımıyorum.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır