kapat

16.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiğ mi yesek pişmiş mi?
Sebzeleri pişirerek mi yoksa çiğ çiğ yemek mi daha sağlıklı? Amerika'da yapılan bir araştırma, pişirilmiş sebzelerin daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, haşlandıklarında mikroplarından arınan sebzelerin, vitaminlerini muhafaza ederek besin açısından daha yararlı olduğunu iddia ediyorlar. Örneğin karoten deposu olan havuç, içinde antioksidan barındıran sert hücrelerine rağmen, haşlandığı zaman besin değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Sebzeleri birlikte inceleyelim...

Patates
Çiğ: Pişmemiş patates yüksek miktarda nişasta içerir. Bu orandaki nişasta sindirim sistemini harap edeceğinden bu şekilde yenmemesi tavsiye edilir.

Hafif pişmiş: Haşlanmış, ya da buharda pişirilmiş patates çok pişmiş patatese oranla daha fazla C vitamini içerir. Ama enerji, karbonhidrat ve folik asit bakımından eşittirler.

Lapa: Uzun süre haşlanan patates C vitamini kaybına uğrar. Bunda patatesin yaşının da rolü vardır. Taze patates yaşlı patatese oranla daha fazla C vitamini içerir.

Kazanan: Hafif pişmiş

Domates
Çiğ: Çiğ olarak yiyeceğiniz bir domates günlük C Vitamini ihtiyacınızın dörtte birini karşılayacaktır. Ayrıca karoten, likopen ve antioksidan açısından da oldukça zengindir. Unutmayın likopen, az alındığında yararlıdır.

Hafif pişmiş: Kızartmak sebzenin hücre duvarlarının bozulmasına sebep olacağından vitamini kaybolacaktır. Ama yine de karoten açısından bir şey kaybetmez.

Lapa: Domates püresi, domates salçası her açıdan çok faydalıdır. Kaşık kaşık yiyebilirsiniz.

Kazanan: Lapa

Havuç
Çiğ: Yaşlı havuçlar, bebek havuçlara oranla daha çok beta karoten içerirler. Çiğ yediğiniz taktirde yaşlı havuçları tercih edebilirsiniz.

Pişmiş: Hafif haşlamak yada buharda pişirmek hücre duvarlarını yumuşatıp daha çok beta karoten salgılamasına sebep olacaktır.

Lapa: Çiğ yenmesine oranla lapa halinde yendiği taktirde havuçtaki karoten oranı beşte dört artar. Konserve olarak muhafaza edilmiş havuç ise normal havuca göre yarı yarıya daha az beta karoten içerir.

Kazanan: Lapa

Ispanak
Çiğ: Ispanak "lutein" adı verilen, çok zengin bir karoten kaynağıdır. Lutein göz hastalıklarına, katarakt ve makular dejenerasyona karşı birebirdir.

Hafif pişmiş: Hafifçe pişirilmiş ıspanak hücre duvarları aşıldığından daha fazla lutein içerir.

Lapa: Uzun süre haşlanan ıspanak içerdiği luteinin bir bölümünü kaybeder. C vitamini ve folik asit oranında da azalma olur.

Kazanan: Hafif pişmiş. Bezelye
Çiğ: Pişmemiş bezelye içeriğinde bol miktarda C vitamini, potasyum, demir ve folik asit bulundurur.

Pişmiş: Hafif pişmiş bezelye bolca karoten ve kısmen de lutein içermesine rağmen C vitamini, demir ve folik asit kaybına uğrar.

Lapa: Lapa haline getirilen bezelye, içerdiği vitaminleri kaybedecek, özellikle C vitamininden hemen hemen yoksun kalacaktır.

Kazanan: Pişmiş

Elma
Çiğ: Kalp krizi rahatsızlığının dostu olan elma, antioksidan açısından eşi benzeri bulunmayan bir kaynaktır.

Pişmiş: Pişmiş elmada çiğ elmadan daha çok C vitamini vardır.

Lapa: Hafif ateşte kaynamış elma, çiğ elma ile aynı miktarda antioksidan içerir. Elma lapası aynı zamanda mide ağrısı için de geleneksel bir reçetedir.

Kazanan: Berabere

Soğan
Çiğ: Özellikle kırmızı soğan zengin bir quercetin (siyah meşenin kabuğundan alınan sarı bir boya tozu) kaynağıdır. Elmadan üç kat daha kolay sindirilir.

Hafif pişmiş: Besin değeri açısından hafif pişmiş soğan ile çiğ soğan arasında bir fark yoktur.

Lapa: Diğerleriyle aynı miktarda quercetin içerir.

Kazanan: Berabere

Biber
Çiğ: Kırmızı biber yüksek oranda C vitamini ve karoten içerir. Ama biber çiğken karoten azdır.

Pişmiş: Hafif ateşte kızarmış biber haşlanmış bibere oranla daha çok C vitamini içerir. Eğer biber çok pişmişse karotenin sindirimi zor olabilir.

Lapa: Biberleri zeytin yağında pişirerek öldürün. C vitaminini kaybetse de karoten bakımından değer kazanacaktır.

Kazanan: Pişmiş ve lapa berabere

Muz
Ham: Tam olgunlaşmamış, yeşil muz bol miktarda nişasta içerir. Sindirimi zordur, bu yüzden karın ağrısına sebep olabilir.

Yumuşak: Olgunlaşmış muz sindirim için en uygunudur. İçeriğindeki şeker ve nişasta enerji verir.

Lapa: Lapa halindeki muz daha çok şeker içerir ve daha fazla enerji verir. Zengin bir potasyum deposudur. Kan basıncını dengeler.

Kazanan: Yumuşak

Şelale ÖZTÜRK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır