Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
6 ayın altındaki bebekler:

* Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin.
* Eğer gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa, açıkta kalan yüzüne ve ellerinin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.

6 ay-6 yaş arası çocuklar:

* Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün ve bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. Koruyucuyu iki saatte bir tekrarlayın.
* Koruma faktörü en az 15 olan, çocuklar için hazırlanmış özel ürünler kullanın.

7 yaş üstü çocuklar için:


* En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi, güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8 cm'lik gölgeliği olan bir kasket ve yüzde 99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.
* Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasında güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın.
* Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucu kullanın.
* Güneş koruyucuyu, çocuğunuz yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da mutlaka yenilemeyi ihmal etmeyin.

Sıcak çarpmasına önlem:


* Çocuğunuzun sıcağa ve iklime alışması için, ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmamasını sağlayın. İklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin.
* Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterin. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200 cc, 50-60 kiloda ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı almasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın.
* Açık renkte, pamuklu, tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin

Havuz kazalarına karşı:

* Çocuğu havuzda veya havuzun yakınında yalnız bırakmayın.
* Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin
* Havuzun yanında telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun.
* Şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulmak için sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir.

HAVUZ İÇİN CAN YELEĞİ ALIN!
Çocuklarla yolculuğa çıkarken mutlaka yanımıza alınması gerekenler nelerdir? Çocuklarla yolculuğa çıkarken yanınıza derece, burun tıkanıklığı için serum, fizyolojik damla, parasetamol içeren ilaç, antiseptik kremler, antihistaminik (allerji giderici) ilaçlar, yanık merhemi, böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı almak gerekir. Sivrisinekler için cibinlik bulundurulması da iyi olur. Havuzda veya denizde çocuğun kullanması için can yeleği, güneş sütü, şapka ve plaj terlikleri bavula mutlaka konulmalıdır.

ARILARA KARŞI ÇİÇEKLİ ELBİSE GİYDİRMEYİN!

* Çocuğunuza kokulu sabun, sprey veya parfüm sürmeyin.
* Çocuğunuzu mümkün olduğu kadar, sinek ve böceklerin yuvalanacağı durgun su ve bol miktarda açmış çiçekli bahçelerden veya üzeri kapalı olmayan yemeklerin bulunduğu yerlerden uzak tutun.
* Çok parlak renkli ve büyük çiçek desenli elbiselerden kaçının. Çünkü bunlar böcekleri ve arıları çekebilir.
* Çocukları sinek ve böceklerden korumak için, DEET içeren ve vücudun açık yerlerine sürülen sinek kovucular en etkili yöntemdir.
* Çocuklar için önerilen, yüzde 30 konsantrasyonda DEET içeren sinek kovuculardır. Ancak iki ayın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır.
* Sinek kovucuların içerikleri üründen ürüne değişmektedir. O nedenle mutlaka aldığınız ürünün ne içerdiğine bakın. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünleri kullanmayın.