Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sıcaklarının iyice bastırmasıyla, herkes tatil yörelerine akın ediyor. Dr. Sedef Altınışık, hasta insanların gidecekleri yöreleri özenle seçmelerini öneriyor. Hamileler için Adalar turuna çıkmak ideal! Astımı olanlar ise Assos'a gidebilir!
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Sedef Altınışık, yaz sıcaklarından korunmanın başlıca yollarını anlattı:

* Sıcak çarpması nedir?
Sıcak çarpması hızla tıbbi yardım alınması gereken, acil bir durumdur. Belirtilerinin sinsice başlaması ve tablonun hızla ilerlemesi nedeni ile çok tehlikelidir. Aşırı sıcaklara kusma ve ishal gibi su kaybını artıran hastalıkların eşlik etmesi; sıvı kaybını ciddileştirir ve sıcak çarpması bu durumda daha çabuk gelişir. Eşlik eden kalp, damar ve böbrek hastalıkları veya diyabet; bu tabloyu daha da çabuklaştıracak ve ağırlaştıracaktır. Sıcak çarpmasının başlıca belirtileri yüksek ateş, hızlanmış nabız, ruhsal bozukluklar, uyumsuzluk, baş ağrısı, sersemlik, yürümede zorlanma, bulantı ve kusmadır. İleri evrelerde bilinç kaybı da görülebilir. İlerlemiş sıcak çarpması tehlikelidir. Hastaların yüzde 20'si ölür. İyileşenlerin sinir sisteminde kalıcı hasar oluşabilir. Denge ve hareket uyumlarının normale dönmesi ise aylar alır.

* Sıcak havada arabayla uzun yolculuk yapmak tehlikeli mi?
Sıcak hava, park halindeki arabaların içinde akla gelmeyen potansiyel bir tehlike olarak depolanır. Gölge olmayan ve havalanması az olan bu ve benzeri yerlerde, özellikle dikkatli olmak gerekir. Sıcak havada, yolda seyir halinde olması gerekenlerin yanlarında her zaman bir şişe su bulundurmalarında çok büyük yarar vardır.

YORULMAYIN
* Sıcak havalarda egzersiz yapılabilir mi?
Sıcak havalarda egzersiz yapma konusunda çok ısrarcı olmamak ve hızlı hareket etmekten kaçınmak gerekir. Koşu ya da yürüyüş gibi aktivitelerin sabah gündoğumu ya da akşam günbatımı saatlerinde yapılmasında yarar vardır. Egzersiz sırasında nefes darlığı veya çarpıntı hissi olursa; vücudu soğutabilmek için duş alınması gerekir. Baygınlık veya fenalık hissi olduğunda ise; egzersizin hemen bırakılmasında ve dinlenme pozisyonuna geçilmesinde yarar vardır.

* Aşırı sıcaklardan özellikle kimlerin korunması gerekir?
4
yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üzerindeki erişkinler, vücutları ısı değişikliklerine hızla uyum sağlayamadığından; kilosu ideal kilonun üzerinde olanlar ise vücutları daha çok ısı tuttuğundan sıcaktan korunmak için özel çaba harcamalıdır.

KALP HASTASI İÇİN EN UYGUN YER ÇEŞME!
* KOAH ve astım hastaları yüksek rakımlı yerlere, alerjik bünyeli kişiler de tropikal bölgelere ve tozlu yerlere gitmemeli. Bu kişiler Kaz Dağları, Assos, Küçükkuyu, Yeşilyurt, Adatepe ve Altınoluk'ta tatil yapabilir.
* Yüksek tansiyon ve kalp hastaları çok sıcak bölgeler yerine Çeşme, Kuşadası, Ayvalık, Cunda, Edremit ya da Karadeniz Bölgesi'ni tercih etmeli.
* Diyabet hastaları her yere gidebilir ancak seyahatte diyetlerine dikkat etmeliler. Kıtalararası seyahatlerde ise, insülin doz ve saatlerini ayarlamalılar. Tatil için en uygun yerler; tatil köyleri, golf tesisleri, Yunan Adaları ve Belek'tir.
* Romatizmal rahatsızlıkları olan kişiler, fiziksel aktivitenin fazla olduğu tatil tiplerini tercih etmemelidir. Mavi Yolculuk ve kaplıcalar, tam onlara göredir.
* Sedef ve deri rahatsızlığı olan kişiler, çok sıcak yerleri tercih etmemeli ve güneşten iyi korunmalıdır. Kaplıcalar ve Karadeniz Bölgesi, onlara göredir.
* Gebeler uzun uçak seyahatleri yapmamalıdır. Erken doğum ihtimaline karşı, hamileliklerinin son 3 ayında mümkünse seyahat etmemeleri gerekir. Günü birlik turlar; mesela Adalar'a yapılanlar onlara göredir.
* Çocuklar güneşe karşı çok faktörlü güneş kremleri kullanmalıdır. Aileleri tatil boyunca gözlerini onlarda ayırmamalıdır. Fethiye, Bodrum ve Antalya'daki tatil köyleri; ailece tatil yapmak için son derece uygundur.