SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
  » Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs - 5 Haziran
Festival Programı
Festivalde neler var?
Onur Ödülleri ve Atölye çalışmaları
Sempozyum
Gösteri mekanları
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Tarihçesi

Festivalde neler var?

Tiyatro Olimpiyatları ve İstanbul Tiyatro Festivali'nde Neler Var?

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında 10 ülkeden 60'ın üzerinde gösteri yer alıyor. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nda yer alan ülkeler; Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Fransa, İsveç, Litvanya, Japonya, Rusya, Belçika ve ABD

4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Theodoros Terzopulos'un yöneteceği ve İKSV, Attis Tiyatrosu, Tiyatro Olimpiyatları, Epidaurus Festivali ortak yapımı olan Aeschylus'un "Persler" adlı oyunla 11 Mayıs tarihinde Aya İrini Müzesi'nde açılıyor. Güngör Dilmen'in dilimize kazandırdığı, Türk ve Yunanlı sanatçıların rol aldığı "Persler", TÜRK HENKEL sponsorluğunda Türkiye'de ilk kez sahnelenecek ve ardından Haziran ayında Yunanistan'daki Uluslararası Atina Festivali kapsamında, 14.000 kişilik antik Epidaurus Tiyatrosu'nda oynayacak.

Belçikalı plastik sanatçı, tiyatrocu, koreograf ve yazar Jan Fabre; "Ölüm Meleği" adlı çalışmasıyla ilk kez Türk izleyicinin karşısına çıkıyor. Andy Warhol ve William Forsythe'a bir gönderme olarak sahneye koyduğu oyunundan sonra Fabre, bir konuşma da yapacak.

Tiyatro dünyasında 'maestro' olarak anılan Yuri Lyubimov Rusya'nın ünlü Taganka Tiyatrosu'nun kurucusu. Topluluğun sunacağı oyun, Euripides'in "Medea" tragedyası. Bir diğer Yunan tragedyası da Studio Oyuncuları'nın sunacağı "Euridike'nin Çığlığı"; Şahika Tekand'ın Sophocles'in "Antigone" tragedyası üzerine yaptığı yeni bir çalışma.

Dünyanın en önemli yönetmenlerinden biri olan Giorgio Strehler'in kurduğu ve İtalyan tiyatro geleneğinin en tanınmış topluğu olan Piccolo Teatro di Milano'nun İstanbul İtalyan Kültür Merkezi'nin desteğiyle sunacağı "Arlecchino İki Efendinin Uşağı" bir Carlo Goldoni komedisi. Ünlü yönetmen Giorgio Strehler'in yorumu olan ve de başrolünü 40 yıldır Ferrucio Soleri'nin oynadığı "Arlecchino İki Efendinin Uşağı" İtalyan tiyatro geleneğinin en güzel temsilcilerinden biri. Piccolo Teatro di Milano, zengin sanatçı kadrosu, oyunculuk-müzik-hareket buluşması, şık kostümler, güzel masklar ve göz alıcı dekorlarla İstanbullu seyircilerin karşısına çıkacak.

Ve Japonya'dan Shizuoka Performing Arts Center, Tadashi Suzuki'nin farklı bir Chekov yorumu ile yer alıyor katılıyor Festival'e; "İvanov"

Tiyatro DOT Festival'e bir Bülent Erkmen projesi ile konuk oluyor : "Bir Oyun" Emre Koyuncuoğlu'nun tasarladığı "Arıza" ve 5. Sokak Tiyatrosu tarafından Festival'de seyirci ile buluşacak olan "Oyunu Bozun!" Ve Diğer Şeyler Topluluğu'nun sahneleyeceği "Son Dünya" da yoğun programın ilgi çekecek oyunlarından bazıları.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Düş Oyuncakları" ile konuk oluyor Festivale. Deneyimli bir aktörün tiyatro aşkı üzerine kurulu bir çalışma.

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'na Türkiye'den katılan tüm topluluklar oyunlarının ilk gösterimlerini Festival kapsamında yapacaklar

Fransız Baharı

Fransız Hükümeti ve Fransız Kültür Merkezi - İstanbul tarafından gerçekleştirilen Fransız Baharı, CALYON Corporate and Investment Bank'ın desteğiyle 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın programında Fransa'dan gelecek sanatçı ve topluluklarla yerini alıyor :

- Programdaki Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında; Samuel Beckett anısına Paris Beckett Festivali Yönetmeni Pierre Chabert'in yöneteceği ve Genco Erkal, Bülent Emin Yarar, Meral Çetinkaya, Erol Günaydın'ın başlıca rolleri üstlendiği "Oyun Sonu" adlı yapıt var.
- Ayrıca dünyaca ünlü tiyatro ustası Peter Brook da yine Fransız Baharı çerçevesinde 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın konuğu olacak.
- Fransız Baharı'nın konuklarından Comedie Français oyuncusu Christine Fersen ise "Sahnede Tekbaşına" adlı oyunla farklı bir akşam yaşatacak izleyenlere. Sanatçı sahnede Rilke'nin "Malta Defteri" ve Genet'nin "İp Cambazı" adlı yapıtlarından bölümler yorumlayacak.
Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları çerçevesinde Mayıs ayında 16 dansçı, 36 at ve 15 kişilik Romen müzisyen grubuyla İstanbul'a gelecek olan dünyaca ünlü binicilik tiyatrosu Zingaro, 2006 yılı için hazırladığı yeni gösterisi "Batutta"yı dünyada ilk kez İstanbul'da sahneleyecek.

Zingaro Topluluğu'nun İstanbul'da 5 20 Mayıs tarihleri arasında sergileyeceği 12 gösterisinin sponsorları S Uluslararası Binicilik Merkezi, Total, Türkiye Jokey Kulübü ve Arkas.

Samuel Beckett Anısına...

Tüm dünyada 2006 yılı "Beckett Yılı" olarak kutlanırken Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları da avant-garde tiyatronun bu amansız yazarını hatırlıyor ve yüzüncü yaşında, üç yönetmen tarafından sahnelenen dört oyunla genç seyirciyle buluşturuyor :

- Paris Beckett Festivali Yönetmeni Pierre Chabert'in yöneteceği ve Genco Erkal, Bülent Emin Yarar, Meral Çetinkaya, Erol Günaydın'ın başlıca rolleri üstlendiği "Oyun Sonu".
- Bir Çiğdem Selışık Onat projesi olan Gerald Freedman'ın yönettiği ve Çiğdem Onat'ın rol aldığı bir diğer Beckett yapımı, "Mutlu Günler" Türk-Amerikan ortak yapımı olarak ve Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle Festival'de yer alıyor.
- Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları Ali Taygun'un yorumladığı Beckett'in "Godot'yu Beklerken" adlı oyunu ile katılıyor Festivale.
- Bilsak Tiyatro Atölyesi & Maya Sahnesi Nihal Geyran Koldaş'ın yönettiği "Gri Mavi" ile farklı bir sayfa açıyor Beckett buluşmasında.

Dans

Belçika'dan Türkiye'ye ilk kez gelecek olan bir konuk da ünlü koreograf Anne Teresa De Keersmaeker ve Rosas Dans Topluluğu. Topluluk gösterildiği her ülkede büyük beğeni toplayan "A Love Supreme / Raga For the Rainy Season" adlı yapımı ile İstanbul'a gelecek. Klasik müzikten caza kadar pek çok türü kullanan Anne Teresa De Keersmaeker bu koreografisinde Hint müziği ile cazı birleştiriyor. Topluluk, ENKA VAKFI sponsorluğunda sunulacak "Raga for a Rainy Season" ve "Love Supreme" ile İstanbul seyircisini büyüleyecek.

Dans dünyasından bir başka önemli topluluk, dünyaca ünlü İsveçli topluluk Cullberg Balesi İstanbul Tiyatro Festivali'ne konuk oluyor.. Cullberg Balesi İstanbul'a en yeni yapıtlarından ikisiyle geliyor: Johan İnger'in koreografisini yaptığı "As If" ve Mats Ek'in koreografisini yaptığı "A Sort Of." Topluluğun sponsoru İsveç Konsolosluğu.

Türkiye'den de Zeynep Tanbay Dans Projesi, TalDans (Mustafa Kaplan-Filiz Sızanlı) ve Tuğçe Ulugün Tuna Festival için hazırladıkları yeni gösterileriyle ilk kez İstanbullu dans-severlerin karşısına çıkacaklar.

Festivallerin Değişmez Konuğu Shakespeare

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında Türkiye'den iki dinamik topluluk büyük usta Shakespeare'in dünyasına giriyor: Oyun Atölyesi, Kemal Aydoğan'ın yönettiği ve Haluk Bilginer'in başrolü oynadığı "Atinalı Timon" ile Festival'e katılıyor. Bu oyunun sponsoru ABB ELEKTRİK.

Semaver Kumpanya ise Işıl Kasapoğlu'nun rejisinde "Fırtına" ile Festival'in konuğu.

Bir konuk da yurt dışından; ünlü Litvanyalı yönetmen Eumenitas Nekrosius. Mena Fortas Tiyatrosu ve Venedik Bienali ortak yapımı olan "Othello" tempolu yorumuyla Türk izleyiciye yeni pencereler açacak.

Mozart Ve Lorca'ya Saygı

Federico Garcia Lorca'nın öldürülüşünün 70. yılında Tiyatro Oyunevi 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında iki oyunu birleştirdiği bir geceyle anıyor Lorca'yı; "Lorca Dı" Lorca'nın kendi yazdığı ve şiirlerinden bestelenen şarkıların, oyunlarından kimi bölümlerin ve şiirlerinin, dans, performans, projeksiyon gösterileri ile sunulacağı, seyircinin de eşlik edebileceği "sıra gecesi". Mahir Günşiray'ın yönettiği bu renkli, canlı, etkileyici gecede tiyatroseverler Zuhal Olcay, Cüneyt Türeli, Memet Ali Alabora, Tilbe Saran, Ahmet Levendoglu, Zeynep Tanbay, Teoman, Timur Selçuk, Kardeş Türküler, Baba Zula, Cahit Berkay, Ayşe Tütüncü, Bülent Ortaçgil, Aynur Doğan, Muammer Ketençoğlu, Jak&Janet Esim, Mehmet Güreli, Vedat Sakman, Bilgesu Erenus ve Sema gibi pek çok değerli sanatçıyı aynı sahnede izleyebilecekler.

Tiyatro Oyunevi'nin bir çalışması da yine Lorca'nın Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan "Beş Yıl Geçince" adlı oyun. Günşiray'ın Festival'de ayrıca, "Eskicinin Tazesi" adlı bir de radyo tiyatrosu çalışması olacak.

İstanbul Devlet Tiyatrosu ise Festival'e Mozart'ın 250. doğum yılı etkinlikleri kapsamında Can Gürzap'ın yönettiği "Amadeus" ile katılıyor.

Bir Büyük Usta : Peter Brook

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları için Fransız Baharı çerçevesinde Fransa'dan gelecek dünya çapında bir konuk da Peter Brook ve Theatre Des Bouffes Du Nord. Peter Brook, Festivale iki oyunla katılıyor : Athol Fugard, John Kani ve Winston Ntshona'nın ortak üretimi olan "Sizwe Banzi İs Dead" Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında sahneleniyor.

Oyun dünya prömiyerini Vidy Laussane'da yaptıktan sonra ilk durak olarak İstanbul'a geliyor. İkinci oyun ise İngiliz sanatçı Bruce Myers'in oynadığı "Büyük Engizisyoncu."

Genç Tiyatro

4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde yer alan bu projelerin yanı sıra 2004 yılında HÜRRİYET sponsorluğunda başlatılan "Genç Tiyatro" bölümü de devam ediyor. Bu yıl Genç Tiyatro bölümünde ikisi Amerika'dan olmak üzere 7 topluluk yer alacak : Tiyatro Anadolu "Yangın Yerinde Orkideler", Tiyatro Z "Medea," Altıdan Sonra Tiyatro "Cyrano de Bergerac," Türkar Çoker & New York Ensemble "Dikkat Köpek Var," Tiyatro Boyalı Kuş," Bavullar," Hazal Selçuk "Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası," Deli Production (a.k.a 1001 New York Nights) "Duvar."

Yıldız Konuklar ve Etkinlikler

Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları dünyanın en büyük tiyatro topluluklarından oyunlar sergilemenin yanı sıra tiyatro dünyasının en büyük ustalarını da Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul'a konuk edecek. Festival sırasında İstanbul'a gelecek olan Theodoros Terzopulos, Jan Fabre, Tadashi Suzuki, Andrei Levinsky ve Peter Brook Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın tiyatronun eğitsel yönünü öne çıkaran programı içerisinde düzenlenecek atölye çalışmaları, konferanslar ve sempozyumlarda bu büyük ustalar İstanbullu profesyonel ve amatör tiyatrocularla bir araya gelecekler.

Prof. Dr. Ayşın Candan'ın organize ettiği ve Fransız, İtalyan ve Avusturya Kültür Merkezleri ile Yeditepe Üniversitesi'nin desteklediği "Tiyatro'da Anlatının Yeri" adlı bir Yuvarlak Masa Toplantısı da 26 ve 27 Mayıs günleri 10.00 17.00 saatleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında gerçekleşecek etkinlikler arasında Haldun Taner'in 20. ölüm yıldönümü anısına düzenlenecek özel bir sunum ve gibi isimlerin düzenleyeceği atölye çalışmaları, konferanslar da yer alıyor.

Festival Sabancı Üniversitesi'nde

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları programında yer alan "Persler", "Mutlu Günler", "Sizwe Bandzi Öldü" ve "Euridike'in Çığlığı" adlı oyunlar Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla kampüsündeki Gösterim Merkezi'nde bir kez de Sabancı Üniversitesi öğrencileri için sahnelenecek. Bu etkinliklerin sponsorluğunu KORDSA ve TEMSA üstleniyor.


DERLENEN HABERLER
Tiyatro festivalinin onur ödülü duayenlere
Tiyatro festivalinin onur ödülü duayenlere
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin 15'incisi ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları, Aya İrini Müzesi'ndeki açılış töreniyle başladı. Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç,...devamı
Tiyatro şenliği her yere sıçrayacak
Tiyatro şenliği her yere sıçrayacak
Tiyatro festivali ve olimpiyatları bu akşam yapılacak açılış töreniyle başlıyor. Tiyatro Onur Ödülü'nü bu yıl Haldun Dormen ve Münir Özkul paylaşacak. Jane Fabre'nin 'Ölüm Meleği' yarın...devamı
Uluslararası tiyatro olimpiyatları nedir?
Uluslararası tiyatro olimpiyatları nedir?
4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları 2006 yılında 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul'da 'Sınırların Ötesi' teması ile gerçekleşiyor. Bu temanın amacı da yine...devamı
Tiyatro festivali perdelerini açmaya hazırlanıyor
Tiyatro festivali perdelerini açmaya hazırlanıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, dünya çapında bir tiyatro buluşmasına ev sahipliği yapıyor. 11 Mayıs ile 6 Haziran tarihleri...devamı


AYŞE ÖZYILMAZEL
Atlarla tiyatro Zingaro
El salladı gitti
Yönetmen el salladı, gitti. Boşluğu hissettiniz mi? Adı Atıf Yılmaz' dı; hep gülümsedi. Çok milli ve...
Tuzla'daki atıklar yabancı değil
Tuzla'da ortaya çıkan zehirli varillerle yeniden gündeme gelen tehlikeli atık konusunu aslında Türkiye 18...
Sorularla Sosyal Güvenlik Reformu
SOSYAL GÜVENLİK TASARISI METNİ...
Şemdinli iddianemesi
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Orgeneral Büyükanıt'ı 'yargıyı etkilemeye çalışmak', 'örgüt...
Akıllı hasta olmayı bu kitapla öğrenin
Prof. Dr. Mehmet Öz, satış rekorları kıracak yeni kitabını çıkardı. Bu kez öğütler, bilinçli hasta olmak...
78. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Akademi ödülleri olarak da bilinen Oscar Ödülleri'nin 78'incisi Los Angeles'ta düzenlenen muhteşem bir...
Dünyanın otomobil şovu
Bu yıl 76'ıncısı düzenlenen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, meraklılarıyla buluşuyor. 2-12 Mart...
Torino 20. Kış Olimpiyatları
2006 Kış Olimpiyatları, İtalya'nın Torino kentinde 10 Şubat'ta başladı. Yoko Ono ve Peter Gabriel'den Imagine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu