Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bağımsızlık ateşi gibi yanan 68 model Cadillac

ABD Büyükelçisi Robert Komer'in makam aracının yakılışı, ODTÜ tarihinde bir kilometre taşı. Rektör Kemal Kurdaş basın toplantısında olayı şöyle aktarıyordu: "Her yönü ile yerilecek bir kaba kuvvet gösterisi oldu." ODTÜ Direniş Komitesi'nin bülteninde şu ifadeler dikkat çekiyordu: "6 Ocak 1969. Öğle üzeri kalabalık büyüdü. Geri bırakılmışlığın ve bağımlılığın öfkesi gibi büyüdü. Sonra yüreklerdeki bağımsızlık ateşi gibi arabayı sarıverdi."

Komer Türkiye'ye kasım 1968'de gelmişti. Bir kısım ODTÜ'lülerin de katılmasıyla Esenboğa'da protesto ile karşılanmıştı. Çünkü, "Komer, Vietnam'da çalışmış, Vietkongların pasifize edilmesi alanında çalışmış bir Dışişleri mensubu ve üst düzey yönetici" idi. Bir diğer deyiş ile "Vietnam'da Milli Kurtuluş Hareketi'ne karşı yürütülen sindirme hareketinin kıdemli yöneticisi, Vietnam celladı" idi. Daha sonraki günlerde üniversite kapatıldı. Öğrencilerin başvurusu ile Danıştay üniversitenin açılmasına karar verdi.

Öğrenci Birliği, tutuklanan öğrencilere, kayıt harcı ödenmesi dahil, katkısını sürdürdü. Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak 'büyükelçilere ait makam otomobillerinin (henüz 1900 km'de 1968 model Cadillac) tahribi halinde bunların mahalli hükümetlerce tazmin edilmelerinin normal olduğunu' söyledi. Savcılık, yedi öğrenci hakkında gıyabi tevkif kararı verdi. 3 binden fazla ODTÜ öğrencisi, imzaladıkları dilekçe ile savcılığa başvurarak 'arabayı yakanların sadece dokuz kişi olmadığını, kendilerinin de yakma eylemine katıldıklarını' bildirdi.