Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
"ODTÜ, kurulduğu tarihten itibaren bugüne kadar yapmış olduğu bütün binaları kaçak olarak yapıyor. Ne Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden, ne de Çankaya Belediyesi'nden herhangi bir izin almıyor. İmar yasasına göre kaçak inşaat yapmak kesinlikle mümkün değil. Bunun karşılığında da Belediye Başkanlığı ve İmar Müdürlükleri'ne birtakım yükümlülükler getirilmiştir.

Yasada kaçak inşaatla ilgili olarak da 'İlk önce kaçak inşaatı yapan kişi ya da kuruma ikazda bulunulur. İmar planına uygun hale getirilmesi istenir. Yerine getirmemesi halinde de para cezası uygulanır. İmara uygun hale getirilmediği takdirde belediye tarafından yıkılır' deniliyor. ODTÜ'nün bu plansızlığı konusunda nasıl bir çözüm yolu bulunacağı hususunda zaman zaman ODTÜ Rektörü'ne ikazlarda bulunduk. Ayrıca ben de ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'a da defalarca, 'ODTÜ'nün planlarının mutlaka çıkması lazım. Bu eninde sonunda sorun meydana getirir' diye ikazlarda bulundum. Bu ikazlara rağmen herhangi bir şekilde ortaya bir netice çıkmadı.

Son olarak da biz 19 Mart 2008 tarihinde hem Çankaya Belediyesi'ne hem de ODTÜ'ye ellerindeki imarla ve inşaatla ilgili tüm dokümanları bize göndermelerini söyledik. Çankaya Belediyesi'nden çeşitli cevaplar gelmesine rağmen, ODTÜ cevap verme tenezzülünde bile bulunmadı. Bunun neticesinde de Çankaya Belediyesi'ne yasal işlemleri yapması için yazı yazdık. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile büyükşehir belediyelerine yetki verildi.

Buna göre de imara aykırı bir yapı tespit edildiği zaman Büyükşehir Belediyesi ilgili İlçe Belediyesi'ne yazı yazar, imara aykırılıkların düzeltilmesini ister, bu düzeltilme üç ay içerisinde yapılmazsa, yetki Büyükşehir Belediyesi'ne geçer. Yasa böyle diyor. Bunun üzerine de üç ay önce yapmış olduğumuz ikazdan sonra bekledik ve üç ay sonra Çankaya Belediyesi ve ODTÜ'den en ufak bir hareket olmadı. Bunun üzerine de belediye encümenimiz ODTÜ'deki 45 adet binanın inşaatına 40'ar milyar lira ceza yazdı. İmara uygun hale getirilmediği takdirde de yıkımına karar verdi. Ben Ankara'nın hedeflerini sayarken her zaman Başkent'in üniversiteler kenti olması gerektiğini söylüyorum. Bu konuda da üniversitelere altyapıyı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçirmek kaydıyla karşılıksız olarak yapmaya hazır olduğumuzu beyan ettim.

Burada önemli olan, ODTÜ gibi bilim adamlarının en yoğun olduğu bir yerde, bilim ve hukuktan yoksun bir şekilde, 'hukuk ve bilim bizim için beğil, bizim haricimizdeki müesseseler için geçerlidir' mantığıyla yıllardan beri onlarca kaçak binanın korkusuzca yapılması. Bilirkişilik yapıp bu konuda karar veren kişilerin bu yaptıklarını izah etmek mümkün değildir. Kimse orayı yıkmak istemiyor. Ama burayı hangi kanuna göre yaptıklarını ve sorumluları bulup açıklasınlar. Hamasi sözlerle ortalığı karıştırmasınlar.

Bunun tek çözüm yolu, TBMM'den çıkarılacak özel kanundur. Hükümetimize müracaat edip bir kanun talebinde bulunmaları ve özel bir imar affı istemeleri lazım. Başka bir yolu yok. Ben de bu binaların kurtulmasını istiyorum. Ama şunu söylemek zorundayım, eğer böyle bir çare bulunmazsa ve sorun giderilmezse bunları yıkmak zorundayız. Aksi takdirde başka kaçak yapılarla karşılaşıldığında da herkes bu durumu suiistimal edebilir."