Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tazminat kâbusu kapıda bekliyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs satrancında, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan farklı bir strateji izliyor. "Biz çözümsüzlüğü sürdüremeyiz. Uzlaşan taraf olduğumuzu dünyaya göstermeliyiz. Rumların çözüm istemediğini açığa çıkartmalıyız" diyen Talat, "Boyun eğmiyorum. Dünyayla uyum politikası izliyorum" sözleriyle bu siyasetini savunuyor.

Peki Talat neden ısrarla "Rumların çözüm istemediğini açığa çıkartmalıyız" diyor derseniz, bunun önemli bir nedeni var: Türkiye, Rumların Kuzey'de kalan malları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtıkları davalara karşı yıllardır büyük kavga verdi ve vermeye devam ediyor. Mahkeme ilk önemli kararını 1998'de Loizidou adlı Rum kadının açtığı davada Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkûm ederek aldı. 5 yıl boyunca Türk hükümetleri tazminatı ödemedi. Ama Aralık 2003'te, Dışişleri'nin karşı çıkmasına rağmen Erdoğan hükümeti, faizleriyle birlikte Loizidou'ya 1.1 milyon Euro tutarındaki tazminatı ödedi. Bu karar, 30 yıldır süren tazminat kavgasında kırılma noktası oldu ve Rumlara yolu açtı.

Ardından AİHM, Arestis adlı Rum'a da 875 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye bunu henüz ödemedi. Ama şimdi bunu, binlerce davanın izlemesi bekleniyor. Üstelik AKP hükümetinin Loizidou'ya 1.1 milyon Euro'yu ödemesi de sorunu çözmedi. Loizidou Kuzey'de kalan mülkünü kullanmak için de ısrar etti. Sorun, Avrupa Konseyi'nin sonbaharda yapılacak Bakanlar Konseyi'nin gündemine alındı. Kısacası tazminatlar hem Türkiye'nin hem de KKTC'nin kâbusu haline geldi!