Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MBA nedir?

Katılımcılarının büyük bölümü aktif olarak iş hayatında rol olan MBA'in (master of business administration) Türkçe karşılığı "iş idaresi yüksek lisans programı". MBA'in amacı, farklı öğrenim ve deneyim sahibi olan katılımcılarına üretim ekonomisinden hizmet ekonomisine hızlı bir dönüşüm yapan yeni iş dünyasını, etkili bir biçimde değerlendirebilmeleri ve yönetebilmeleri için, gerekli bilgi ve birikimin gelişmesine yardımcı olmak. Katılımcılar kendi hedeflerine yönelik sonuçlara hızla ulaşırken alanında uzman ve aynı zamanda disiplinler arası etkileşimin farkında olan yönetici ve yönetici adayları olarak mezun oluyor. Programın birden fazla disiplini kapsayan yaklaşımıyla derslerde, yöneticilerin uygulamada karşılaşabilecekleri sorunlar ve geliştirilebilecek yaratıcı çözümler tartışılıyor. Öğrenciler bir yandan dünyadaki gelişmeleri anında izleme olanağı elde ederken, bir yandan da Türk iş hayatının kendine özgü niteliklerini, diğer ortamlarla kıyaslamalı olarak değerlendirme ve inceleme fırsatını buluyorlar.

Gerek küresel, gerek yerel iş ve yönetim konularında karşılaşılan uygulamalar, takım çalışmaları ve projelerle destekli bir eğitim veriliyor. Yöneticiliğin yalnızca doğuştan kazanılmış liderlik yeteneklerinden ibaret olmadığı, başarılı olabilmek için yöneticilerin yönettikleri kuruluşların üretim, finansman, pazarlama, insan kaynakları, stratejik yönetim ve benzeri konularda bilgili olmaları, ulusal ve küresel gelişmeleri yakından izlemeleri gerektiği kanıtlanmış durumda. Dolayısıyla yönetici konumunda çalışanların MBA diplomasına sahip olması önemli bir avantaj. Bilgi Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, MBA programına katılan öğrencilerin yüzde 54'ü erkek, yüzde 46'sı kadın. Yaş ortalaması ise 28. Katılımcıların büyük bir bölümü aktif olarak iş hayatında yer alıyor ve program sırasında tanışma ve birbirlerinin deneyimlerinden yararlanma şansı buluyor. "Bilgi MBA'lileri" arasında bankacılık (Garanti Bankası, Finansbank) telekomünikasyon (Turkcell), ilaç (Pfizer, Eczacıbaşı) otomotiv (Mercedes) gibi farklı sektörlerden öğrenciler var.

Prof. Dr. Cudi Tuncer GÜRSOY / Doğuş Üniversitesi Enstitü Müdürü:

"Finansal başarı için MBA"

MBA diploması sahibi olmanın avantajları neler?

MBA, lisans öğrenimi ne olursa olsun katılımcıların liderlik, girişimcilik ve yöneticilik özelliklerinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi olanaklarını sağlıyor. Ayrıca iş yönetiminde çok önemli olan küresel ve bütüncül bir görüş açısı kazandırır. Küresel rekabet, dünyanın her köşesindeki firmaları öğrenen organizasyonlar olmaya, iç operasyonlarının verimliliği artırmaya, müşteriler için değer taşıyan mal ve hizmetler üreterek müşteri tabanını genişletmeye ve müşteri sadakati sağlamaya zorluyor. Nihai hedef olan finansal başarı ancak bu koşullar sağlandığında gerçekleşir. Bu noktada MBA'in katkısı önemli.

Üniversitenizde uygulanan programın özellikleri neler?

Doğuş MBA müşteri için değer yaratan tüm faaliyetlere (Ar-Ge, tasarım, imalat, pazarlama, fiziksel dağıtım ve satış sonrası müşteri hizmetleri) gereken önemi veren son derecede dengeli bir program. Bunun yanı sıra pazarlama, finans ve insan kaynaklarının tercih edilen birinde belirli bir derinlik de kazandırıyor. 10 yılını geride bırakan ve bu süre içinde sürekli olgunlaşan Doğuş MBA, güçlü öğretim kadrosuyla iş hayatında kariyer arayan tüm adaylar için mükemmel bir fırsat oluşturuyor.

Prof. Dr. Selime SEZGİN / Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü:

"Hayallerinizdeki şirket için MBA"

Üniversitenizde verilen MBA eğitiminin farklılıkları, avantajları neler?

Kampusumuzun en büyük avantajı, çalışırken MBA yapmak isteyen öğrencilerin iş çıkışı kolayca derslerini takip etmeleri. Piyasa gereksinimlerine uygun olarak programlarımızın bazıları Türkçe, bazıları ise İngilizce olarak veriliyor.

MBA programınızın özellikleri nedir?

Bahçeşehir Üniversitesi MBA programlarının en belirgin özelliği, genel işletmeciliğin yanı sıra 13 ayrı uzmanlık alanında öğrencinin "konsentrasyon" yapmasına uygun modüler program yapısı. Kayıt sırasında seçimini yapan her öğrenci birinci dönem benzer temel dersleri alır. İkinci dönemden itibarense öğrenciler on programdan birine yönelik uzmanlık kazanır. Tüm programların kendine yönelik seçimlik ders havuzu vardır. İş yaşamında kullanılabilecek biçimde öğrenciyi pratiklerle donatmak üzere bol bol vaka çalışması ve simülasyonlara yer verilir.

Mezunlarınıza ne gibi kariyer olanakları sunuyorsunuz?

Program dâhilindeki derslerimiz dışında, sektörden gelen uzmanların verdiği seminer ve workshoplara katılma imkânı sunuyoruz. Hemen her sektörle sıkı diyalog içindeyiz. Ülker ve Netaş başta olmak üzere bazı firmalarla çalışanların lisansüstü yapmalarına yönelik anlaşmalarımız var. Aynı firmadan her yıl yeni öğrenci adayı alıyor olmamız, eğitim kalitesinden duyulan memnuniyetin en büyük göstergesi. Öğrencilerimizin yüzde 90'a yakını zaten çalışıyor. Ancak önemli olan istedikleri pozisyonlara ve hayallerindeki şirketlere yönelmeleri. Bunu da başarabildiğimizi düşünüyoruz.

Kontenjanınız ne kadar?

MBA'in çeşitli uzmanlık alanlarında her yıl 500 civarında öğrenci kabul ediyoruz. Kontenjanımız başvuran öğrenci sayı ve profili uyarınca değişiyor.

Yeni açılacak programlar var mı?

MBA çatısında insan kaynakları programımız bu yıl öğrenci alacak. Program, insan kaynakları alanındaki en çağdaş konuları içeriyor. MBA hedef kitlesinden biraz daha farklı, üst düzey çalışanlara yönelik heyecan verici bir diğer programımız Executive MBA. YÖK tarafından bu yıl onay alan programımız, bu ay öğrenci kabulüne başladı.