Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kariyer ve yüksek kazancın anahtarı: MBA

Öykü Korkut/PARA
Artık deneyimli yöneticiler bile üst düzey yöneticiliğe geçiş için MBA diploması almanın peşinde. Vakıf üniversiteleri, uygun zaman ve koşullarda MBA programları düzenliyor. Eğitim ücreti ise 10-34 bin YTL arasında değişiyor...
Profesyonel yöneticilik için işletme bilgisinin yeterli bulunduğu dönemler mazide kaldı. Artık işletme bilgisini yanında "iş yönetimi" donanımına da ihtiyaç duyuluyor. Birçok genç insan, yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de kariyer planlarını yaparken MBA (master of business administration) adlı yüksek lisans diplomasının peşinde.

Haksız da değiller. MBA diploması, yönetici konumuna geçişte önemli bir avantaj sağlıyor. MBA derecesi edinmek ciddi bir yatırım gerektiriyor. Ancak daha iyi ücret ve iş koşullarına sahip olmanın da ön şartı.

Yurtdışındaki üniversitelere başvuru süreci biraz yıpratıcı. TOEFL, IELTS, GMAT gibi İngilizce yeterlilik testlerinden yüksek puan almak, etkileyici bir mektup yazmak, hatta referans mektupları eklemek dosyanıza girecek evraklardan sadece birkaçı.

Programların çeşitliliği ve farklı maliyetler de kafa karıştırıcı nitelikte. Yarı zamanlı programlar düşük maliyetleriyle cazip görünse de tam zamanlı programların iş bulma sürecini hızlandırdığı bir gerçek.

Rekabetin çok keskin olduğu ülkemizde işe alımlarda MBA şartı tabii ki aranmıyor. Ancak global pazarlara hakimiyet, kriz yönetimi, takım çalışması gibi konularda sağladığı avantaj sayesinde tercih sebebi.

1990'lı yıllardan bu yana MBA diploması için yurtdışına gitmek gerekmiyor. Vakıf üniversitelerinin hemen hepsinde MBA programı mevcut. Ücretler yurtdışı eğitimlerine oranla çok daha makul.

Kısacası, vakıf üniversitelerinin MBA programları ve ücretlerine göz atıp kariyer planınızı yeniden şekillendirmeniz mümkün.