Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yurtdışında MBA fırsatları

ABD

Amerika'da MBA eğitimi veren onlarca üniversite var. Bunlardan Union Graduate College'de tam zamanlı ve yarı zamanlı iki uygulama bulunuyor. 33 yaşını geçmemiş, iş deneyimine sahip adayların TOEFL sınavını geçmesi şart. Program iki yıllık bir eğitimi kapsıyor. Eğitim süresini yoğun ders alarak kısaltmak mümkün. Ücretler İngiltere ve Avrupa'da bulunan üniversitelerle karşılaştırıldığında biraz daha makul: Yıllık 2 bin 300 dolar. Konaklama içinse aylık 460 dolar civarı ödemek gerekiyor.
Telefon: +1 518 388 62 38

Almanya

Almanya'nın Berlin, Bremen, Hamburg, Nürnberg gibi birçok kentinde bulunan önemli üniversitelerin MBA programı bulunuyor. Berlin Humboldt Üniversitesi'nin düzenlediği MBA programı dünya çapında bilinirliğe sahip. MBA eğitimini bu ülkede almak isteyenlerden çok iyi derecede dil bilgisi, iyi bir ortalamaya sahip lisans diploması şartları aranıyor. Eğitim ücreti ortalama 14 bin euro.

Avustralya

Ülkenin hemen her üniversitesinde verilen MBA eğitimini alabilmek için 2.5 yıllık iş deneyimi gerekiyor. Eğitim süresi 16-24 ay arasında değişiyor. MBA programlarının ücreti epey ekonomik. Eğitim ücretleri üniversitelere göre değişse de yıllık ortalama 12 bin Avustralya Doları. Konaklama ve yaşam masrafları da yıllık ortalama 7-8 bin Avustralya Doları. Ayrıca öğrencilere, parttime çalışma fırsatı sağlanıyor.

Fransa

ENPC School of International Management, merkezi Paris'te bulunan uluslararası bir işletme okulu. Okulda birçok farklı MBA seçeneği var. Bunlardan biri de tüm dersleri İngilizce verilen Uluslararası İşletme MBA programı. Programda toplam beş alanda ders bulunuyor. Bunlar Finans ve Muhasebe, Ekonomi ve Uluslararası İşletme, Pazarlama ve Strateji, İşletme ve Liderlik, Teknoloji ve Girişimcilik. Ayrıca üç ayrı program seçeneği mevcut. İlki 10 ay süren tam zamanlı bir program, ilk dönem sadece ders alınan bu programda, ikinci dönem derslerin yanı sıra profesyonel bir proje hazırlanıyor. Diğer ikisi ise yarı zamanlı programlar.

Yarı zamanlı programlardan ilki iki yıl, diğeri üç yıl sürüyor. Başvuru sırasında 100 euro ücret yatırılması gerekiyor. Bölümün ücretleri ise seçilen programa göre değişiyor. Tam zamanlı bir yıllık programı seçerseniz ödemeniz gereken ücret 32 bin 500 euro. Yarı zamanlı iki ya da üç yıllık programlarsa 38 bin euro.
www.enpcmbaparis.com/index.php

İngiltere

Yüksek lisans olanağı sunan onlarca üniversite arasında en dikkat çekici olanı, London School of Business&Finance'ın MBA programı. Program, akademik olanların yanı sıra pratik uygulamaları da kapsıyor. Dört farklı alan var: Finans, Teknoloji Yönetimi, İş Zekâsı ve Danışmanlık Yönetimi. Anadiliniz İngilizce değilse kayıt yaptırabilmek için 240 TOEFL veya 6.5 IELTS puanı almanız şart. Ayrıca üç yıllık iş deneyimi ve 33 yaşını geçmemiş olma şartı aranıyor. Konaklama dâhil fiyatı 10 bin sterlin.
Telefon: +44 0 207 823 23 03

Kanada

MBA için Kanada da en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. St Mary's devlet üniversitesinde uygulanan MBA programı iki yıl süreli. Müracaatlar eylül ayında başlıyor. Kayıt için 237 TOEFL, 550 GMAT gerekiyor. Yıllık eğitim ücreti 17 bin 791 dolar. Yurt ücretleriyse 5-7 bin dolar arasında değişiyor.