Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mayıs 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
YÜKSEL AYTUĞ

Pilotluk çocuk oyuncağı mı?

Yıl 1994... Rus Aeroflot şirketine ait A 310 Airbus tipi yolcu uçağı kalkışından kısa bir süre sonra Sibirya'da yere çakıldı. O zamanlar Rus makamları kaza nedenini "uçakların motorlarındaki ani güç kaybı" olarak açıklamışlardı.
Geçen hafta History Channel'da izlediğim "Uçak Kazası Raporu" adlı belgeselde kazanın gerçek nedenini öğrenince şoka uğradım. Belgesel, eski uçak kazalarının açıklanmayan tutanaklarını ve araştırma raporlarını yayınlıyordu. 1994 yılında 145 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın uzun süre gizli tutulan kara kutu ses kayıtlarında uzmanlar bir garipliği keşfetmişlerdi.
Uçuş ekibi dışında kimsenin bulunmaması gereken kokpitten iki çocuğun sesi geliyordu. Ve acı gerçek sonradan anlaşıldı.
Uçakta kaptan pilot Kudrinsky'nin 10-12 yaşlarında iki çocuğu da seyahat etmekteydi.
Pilotun bir yakını, kalkıştan bir süre sonra çocukları, babalarını iş başında görmeleri için kokpite götürmüştü. Baba, son model A 310'nun göz alıcı kaptan koltuğuna 10 yaşındaki oğlunu oturtmuştu. Uçak, otomatik pilota bağlı olduğu için kaptan güven içinde diğer arkadaşlarıyla sohbete koyulmuştu. Ancak küçük çocuk bir ara kumandaları yukarı-aşağı oynatınca, uçak kısmen de olsa otomatik pilottan çıkıp, sağa doğru hafifçe dönmeye başladı.
Kaptan Kudrinsky ve yardımcıları bu sapmayı fark ettiklerinde artık çok geç olmuş, uçağı kurtaracak manevraya zaman kalmamıştı...
Kıssadan hisse: Otomatik pilot da insan yapımıdır ve uçak kullanmak asla "çocuk oyuncağı" değildir!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın