kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mayıs 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

2 teleskop evreni deşifre edecek...

03.05.2009
Evrenin sırları ve sonunun nasıl geleceği hakkında ipuçları toplayacak iki dev teleskop, 14 Mayıs'ta uzaya fırlatılıyor. Toplanacak bilgiler gezegenlerin oluşumuna da ışık tutacak..
Avrupa Uzay Ajansı tarafından 14 Mayıs'ta gökyüzüne fırlatılmaya hazırlanan iki uzay aracı, evrenin bugüne kadar ve gelecekteki sırlarını çözmeyi hedefliyor. İsimlerini, imza attıkları uzay çalışmalarıyla bilinen ünlü bilim adamından alan Planck Herschel teleskopları, Fransız Guyanası'nda bulunan Kourou'daki uzay istasyonundan 14 Mayıs günü uzayın derinliklerine fırlatılacak. İki teleskop evrende yıldız ve gezegen oluşumu olayları taramak ve alınacak sonuçlar ışığında gözlem ile analiz yapmak üzere geliştirildi. Bu da 13.7 milyar yıl önce gerçekleştiğine inanılan ve dünyanın oluşumunu sağlayan büyük patlama (Big Bang) ile gelecekte dünyanın sonunun nasıl gelebileceğine ilişkin ipuçları sağlayacak.

İLK BİLGİ 6 AY SONRA
Planck uzay aracı dünyanın oluşumu sırasında meydana geldiğine inanılan büyük patlamadan kalan izleri ölçerek analiz edecek. Herschel teleskopu ise, yıldız oluşumunun gerçekleştiği galaksi bölgelerindeki kızıl ötesi radyasyon emisyonları üzerinde çalışacak. Bu sayede kozmik gaz oluşumları ve bunların gezegenlerin oluşum sürecindeki etkisi üzerinde detaylı bilgi sahibi olunacak. Projeye katıkı sağlayan İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi profesörü George Efstathiou, "Toplanacak bilgiler evrenin sonunun nasıl geleceği konusunda da bilgi verecek" diye konuştu. İki teleskoptan gelecek ilk bilgiler fırlatılıştan 6 ay sonra alınacak. Teleskoplar için Avustralya'nın batısındaki Perth bölgesinde bulunan bir manastarın yakınlarına izleme istasyonu kuruldu.