kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İnternetin Robin Hood'ları ceza evine giriyor

CİHAN
Giriş Saati : 18.04.2009 15:38
Güncelleme : 18.04.2009 17:19
Yeni Haber
İnternet'in Robin Hoodları ve paylaşım sitelerinin Google'ı olarak ünlenen dünyanın en büyük paylaşım sitesi olarak bilinen The Pirate Bay'ın kurucuları, Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom ve Peter Sunde, Stokholm Bölge Mahkemesi tarafından 1 yıl hapis ve 30 milyon İsveç kronu para cezasına çarptırıldı. ..
Telif haklarını ihlal etmekten suçlu bulunan site kurucuları kararı haksız ve tuhaf bulduklarını söylerken, müzik şirketleri kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladılar.

Site kurucularından Peter Sunde, internet sitesi The Pirate Bay üzerinden yaptıkları basın toplantısında "Para cezasını ödeyemeyiz, ödemeyeceğiz. Bu paraya sahip olsaydım, yakar yine de ödemezdi. Hatta küllerini de onlara vermezdim" açıklamasını yaptı.

Sunde, bir takım olarak suçlanmalarını ve cezalandırılmalarının çok tuhaf olduğunu dile getirdi. Sunde, "Bizi organize olmakla suçluyorlar ama ben Gottfrid'i yataktan bile kaldıramam. Eğer bizi suçlayacaklarsa organize olamamaktan suçlamalılar." diyerek mahkeme kararıyla dalga geçti.

Mahkeme ayrıca sanıklara verilen para cezasının, Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI, ve Columbia Pictures müzik şirketlerine uğradıkları zararlardan dolayı verilmesine karar verdi. Ancak verilen para cezasının, şirketlerin uğradıkları iddia edilen zarardan 17.5 milyon dolar daha az.

BBC' ye konuşan Uluslararası Fonograf Federasyonu Başkanı John Kennedy, verilen cezanın açık bir mesaj olduğunu söyledi. Ayrıca "Bu gençlerin ilkeli bir duruşları ve davranışlarında övgüye değer hiç bir şey yoktu. Dolayısıyla cezayı hak ediyorlar." açıklamasını yapan Kennedy, The Pirate Bay'in verilen para cezasından daha fazla zarara neden olduğunu iddia etti. Web sitesinin yasal olarak algılandığını ve müzik endüstrisinin bunu kabul etmesinin beklendiğini sözlerine ekleyen Kennedy, kararın bu algılamayı değiştireceğini düşündüğünü söyledi.

Mahkeme heyeti, yaptıkları açıklamayla suç bulgularına nasıl ulaştıklarını anlattılar. İlk önce dosya paylaşımı uygulamalarında telif hakları ihlali olup olmadığına baktıklarını ifade eden heyet, ihlaller kanıtlandıktan sonra suçun işlendiğine hüküm verdiklerini söylediler. Mahkeme heyeti, daha sonra bu ihlalleri yapanların takım olarak işleyip işlemediklerine baktıklarını ve site sahiplerinin telif haklarıyla korunduklarını bildikleri halde materyallerin dolaşımına ve paylaşımına devam ettiklerini tespit ettiklerini belirttiler.

Site kurucuları mahkeme süresince herhangi bir dosya sunumu ve yanlış bir şey yapmadıklarını iddia ederek, suçlamaları reddettiler. Carl Lundstrom ve Per Samuelson'ın avukatı mahkeme kararına itiraz edeceklerini ve kararı çok öfkeli bulduklarını söyledi.