kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Spor otonun tadı tuzu kaçtı

Küresel ısınma ve kriz, otomotiv dünyasında bugüne kadar bildiğimiz her şeyi değiştirdi. Düne kadar spor otomobiller hız, performans ve güçleriyle öne çıkardı. Şimdi ise ezber bozuldu. Lüks spor otomobillerde yakıt ekonomisi ve çevrecilik öne çıkmaya başladı. Bunun en son örneği Porsche'nin ilk dört kapılı ve dört kişilik otomobili PanameraŞirket Panamera'yı tanıtırken, güç ve konfor özelliklerden daha çok yakıt ekonomisi sağlayan teknolojilere dikkat çekiyor. Motor gücü, hızlanması, maksimum hızı arka planda kalıyor.
Örneğin, daha önce hiçbir lüks spor otomobilde göremediğimiz start/stop adı verilen bir özellik Panamera'da bulunuyor. Start/stop sayesinde aracın ortalama yakıt tüketimi 10.8 litreye kadar düşüyor.
Panamera'da yakıt tüketimini düşüren Doğrudan Yakıt Püskürtme sisteminin kullanıldığı bir motor bulunuyor. Bir başka yenilik de ilk defa bu segmentte kullanılan çift kavramalı vites kutusu. Bu sayede yakıt ekonomisi sağlanıyor. Daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasına imkan veriyor. Ayrıca kullanılan hafif malzemeler sayesinde aracın ağırlığı da azaltılmış.
Görünen o ki, otomotiv dünyası yeniden şekilleniyor. Süper lüks spor otolar çevreci ve ekonomik olmaya başlıyor. Bakalım daha neler göreceğiz?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın