kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Türkiye otobüste krize meydan okuyor

Uzun bir süredir otobüs üreticilerinin sesi soluğu çıkmıyordu. Otomobil ve hafif ticari araç üreticileri destek için Ankara'nın yollarını aşındırırken, otobüsçüler sessiz sedasız sipariş yetiştirmeye çalışıyorlarmış.
Biraz araştırınca ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Kriz bir tek otobüsü teğet geçmiş. Ocak-mart döneminde ticari araçlarda üretim ve ihracat yüzde 60 ile 90 oranında düşerken, otobüsteki gerileme sınırlı olmuş. Yılın ilk üç ayında otobüs üretimi yüzde 15, ihracat ise yüzde 19 gerilemiş. Ocak-mart döneminde üreticiler bin 105 otobüs ihraç etmiş. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam bin 368 adet olmuştu.
Otobüsün, tüm dünyada yaşanan ekonomik krizden otomobile göre daha az etkilenmesinin iki nedeni var.
Temsa Global CEO'su Mehmet Buldurgan da bunu doğruluyor. Birincisi, Türkiye'nin Avrupa'nın otobüs üretim merkezi olması. Bu yüzden, otobüs krizden diğerlerine göre daha az etkilendi ve tek bir sipariş bile iptal edilmedi. Yerel seçimlerin de etkisiyle belediyelerin otobüs talebi, üretimi olumlu etkiledi.
İkincisi ise otobüs üreticilerin siparişle çalışmasıSipariş ve teslim süresi 4-5 ayı buluyor. Bu yüzden Türk otobüsçülerin temmuz ayına siparişleri var. Şimdilik işler yolunda. Sonra ne olacağı belli değil. Ama otomotiv sektöründe ağlamayan, destek istemeyen, Ankara'nın yollarını aşındırmayan birileri var.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın