kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Türkiye'de 'az'a 'azınlık' denmez!

Bizde ' azınlık' kelimesi, şöyle rahat, kolay, pratik bir biçimde kullanılamaz. Çünkü azınlık sözü Türkiye'de hukukileştirilmiştir . Yani kelimeyi ille de hukuk ve mutlaka Lozan Antlaşması bağlamında kullanacaksınız.
"Çoğunluk olmayana ya da çoğunluk karşısında azda kalana azınlık denir" gibi bir gündelik tanıma başvuranların başına çeşitli dertler gelmiştir.
Olay eskiye dayanır:
Balkanlardaki ve Kafkaslardaki zulümden kaçan milyonlarca Müslüman'ı da işin içine katarak bir millet yaratma hikâyesiydi bizimki.
Yani kendine Müslüman diyenleri Türkleştirme operasyonuydu.
' Türk olmak' ile ' Türkleştirmek' farklıydı.
'Türk' bazı grupların kendilerine verdiği isimdi.
'Türkleştirme' ise devletin, eğitim ve propaganda aracılığıyla o grupları milliyetçi bir ideoloji ve kültürle donatmasıydı.
Anadolu Türkleri de, göçmen Türkler de; Laz, Çerkez, Abaza, Gürcü, Boşnak, Pomak, Arnavut ve benzeri gruplarla birlikte Türkleştirilmişti.
Yeni göçen etnik gruplar, nüfusça az oldukları için nispeten kolay bir biçimde Türkleşmişti.
Ancak iş Kürtlere geldiğinde maya tutmamış; zaten Anadolu'da oturmakta olan Müslüman Kürtler, Türkleştirilme operasyonuna direnmişlerdi.
"Bize Türk demeyin, Türkiye'nin vatandaşıyız ama Türk değiliz" diyorlardı.
İşte problem! Bu hakikat kabul edildiği takdirde, Lozan'da 'azınlık' olarak sayılanlara (yani: Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ) tanınan haklara benzeyen kimi hakları, Kürtlere de tanımak gerekecekti.
Böylece Türk devletinin temsilcileri (siyasetçi, bürokrat) ve sözcüleri (medya, üniversite) hep bir ağızdan, "Kürtler azınlık değildir" dediler.
Çok özetle hikâye budur. Her hikâye gibi bunun da sonuna geldik.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın