kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Doğu ve Güneydoğu AKP ve DTP

AK Parti, Doğu ve özellikle Güneydoğu'da, DTP'nin yanı sıra, hayatiyetini sürdürebilen yegâne parti. Bu anlamda, birlik ve bütünlüğün de teminatı.
1999 belediye seçimlerinde, Ağrı'da Hadep'li Hüseyin Yılmaz, Van'da Hadep'li Şahabettin Özarslaner, Bingöl'de Hadep'li Feyzullah Karaaslan, Siirt'te Hadep'li Selim Özalp seçimleri kazanmıştı. 2004'te, bu vilâyetlerde, belediyeleri AK Parti aldı.
2 Kasım 2002 genel seçimlerinde, DEHAP, Ağrı'da, Bitlis'te, Kars'ta, Muş'ta, Van'da ve Batman'da birinci partiydi. 2004 İl Genel Meclisi seçimlerinde AK Parti, Batman hariç, bu illerde öne geçti.
2004 mahalli seçimlerinde, DEHAP, Tunceli, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkâri belediye başkanlıklarını kazanırken, AK Parti, Ağrı, Van, Bingöl, Kars, Muş, Bitlis, Siirt belediye başkanlıklarını elde etti. 1999'la mukayese yapıldığında, 2004'te, Hadep (DEHAP), Ağrı, Bingöl, Van ve Siirt belediye başkanlıklarını kaybetti. SHP ile birlikte girdiği 2004 seçimlerinde, İl Genel Meclisi'nde, bölgede sadece, Tunceli, Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Iğdır ve Mardin' de birinci geldi. Üstelik Mardin'de belediye başkanlığını, AK Parti'nin de desteklediği Saadet Partili Metin Pamukçu kazanmıştı.
2007'de, AK Parti, oyunu daha da arttırdı. Van'da, Mardin'de, Siirt'te, Bitlis'te, Ağrı'da, Batman'da, Bingöl'de, Kars'ta birinci partiydi. Buna mukabil, Muş'ta birinciliği Bağımsızlara (DTP'ye) kaptırdı.
29 Mart seçimlerinin muhtemel sonuçları tartışılırken, bazı vilâyetlerin yanı sıra Doğu-Güneydoğu, bölge olarak ön planda yer alıyor. Bakalım, buralarda, AK Parti geriledi mi? Yoksa ayrıcalıklı konumunu koruyor mu? Diyarbakır'ı değil ama 2007'de Batman'da birinci parti olduğu düşünülürse, belediye başkanlığını DTP'nin elinden alabilir mi? Yoksa 2007'de birinci geldiği illerde ikinciliğe mi düşer?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın