kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

KDV indirimi lüks konuta yaradı, fiyatlar % 10 ucuzladı

Dilek TAŞ-Bülent YOLDAŞ/ EKONOMİ
18.03.2009
Net 150 metrekare ve üzerindeki dairelerde KDV oranının üç ay süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi lüks konut projelerine yaradı. Villa ve lüks projelerin fiyatlarında 100 bin TL'yi aşan fiyat farkları meydana geldi. Uygulama olumlu karşılanırken sektörün geneline yayılması istendi..
Konut sektöründe durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak için hükümetin açıkladığı ekonomik canlanma paketi içerisinde yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV'nin üç ay süreyle yüzde 8'e düşürülmesi haberi sektöre rahat bir nefes aldıracak. Ancak net büyüklüğü 150 metrekare ve üstündeki dairelerde geçerli olan uygulama özellikle lüks konut ve villaların bu dönemde durma aşamasına gelen satışlarının hızlanmasına yardımcı olacak. KDV indirimi ile birlikte 150 metrekare üzerindeki dairelerin fiyatlarında yüzde 10'luk indirim meydana geldi. Özellikle de lüks konutların fiyatlarında hissedilen indirimle fiyatlarda 100 bin TL'lerin üzerinde indirimler meydana geldi. Ayrıca uygulama, inşaat şirketleri tarafından da ekstra indirimlerle destekleniyor.

Kalan vergiyi karşılayanlar var

Örneğin bazı şirketler indirimle birlikte yüzde 8'e düşen KDV'nin kalan kısmını da kendisi karşılamayı taahhüt ediyor. Bunun yanında yüzde 8'e inen KDV'nin yüzde 3'ünü kendi içinde karşılayarak müşteriye yansıtmayan şirketler de bulunuyor. İndirimle birlikte 400 bin TL civarından başlayan 150 metrekarelik dairelerin fiyatları 380 bin TL'ye kadar düştü. En büyük indirim ise lüks villa projelerinde yaşandı. Fiyatı 1 milyonun 218 bin TL olan projelerin fiyatları 1 milyon 115 bin TL'ye kadar indi.

'Kademeli vergi uygulansın'
Düzenlemenin sadece 150 metrekare üstündeki daireler için yapılması olumlu karşılanırken sektörün geneline yayılması gerektiği dile getiriliyor. Büyük dairelerin projelerin küçük bir kısmını oluşturduğu dile getiren inşaat şirketleri orta gelir grubunun konut alımını tetikleyecek başka düzenlemelere gidilmesi isteniyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın olumlu olduğunu ancak çözüm olmadığını belirtiyor. Durbakayım, 150 metrekare altındaki dairelerde yüzde 1, 150 metrekare üstünde ise yüzde 18'den 8'e düşürülen vergi arasında bir uçurum bulunduğunu kaydederek kademeli vergi uygulamasını önerdi.