kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yabancı dili aile değil bir uzman öğretmeli.

Dört yaşında ama dört dilli

SONAT BAHAR
06.03.2009
Çocuğunuza yabancı dil eğitimi vermek için en ideal zaman ne? Konunun uzmanlarına sorduk ilginç cevaplar aldık..
Genç nüfusa sahip bir toplumuz, bu nedenle çocuklarımız için rekabet büyük olacak. Aileler bu 'yarışta' öne geçmek için çocuklarına ellerinden geleni vermeye çalışıyor. Ailelerin önceliği küçük yavrularına iyi bir, iki, üç hatta dört yabancı dili öğreterek hayata önde başlamalarını sağlamak.
Koleje gitmenin bir ayrıcalık olduğu günler çok geride kaldı. Artık ana okullarında yabancı diller öğreniliyor, çocuk her şeyi yalayıp yutmuş bir şekilde ilkokula başlıyor. Hatta durumu abartıp, İngilizce, Almanca, Fransızca gibi temel dillerle yetinmeyip Rusça, Çince öğretmeye kalkan aileler bile çıkabiliyor. Öyle ki eve gelen bir Rus bakıcıyı fırsat bu fırsat deyip çocuğun karşısına eğitmen olarak koyanlar bile var. Bir başka eğilim ise Filipinli, İngilizce konuşan bakıcılar.
Ama anaokulları bu bakıcıların öğrettiği İngilizce'yi düzeltene kadar akla karayı seçtiklerini anlatıyor. Anaokulunda küçük kızı Ece'ye yabancı dil eğitimi verilmesi taraftarı olan Melis Çulha çocukların erken yaşta öğrenme kapasitelerinin çok yüksek olduğunu söyleyerek ekliyor;" Ben iki yabancı dil biliyorum ama evde sadece Türkçe kullanıyoruz, bu işi eğitim kurumlarına bıraktık. Kızım dört yaşında, bir buçuk senedir İngilizce öğreniyor. İngilizce telaffuzu gayet iyi kullanabiliyor daha geç yaşta öğrenmiş biri olarak benim telaffuzumu iyileştirmem zaman almıştı." Peki erken yaşta yabancı dil öğrenmek, öğretmek sakıncalı mı? Yabancı dili aile içinde öğrenmek çocuğa ne sağlar? Tüm bu soruların yanıtlarını önde gelen anaokullarının pedagog müdürleriyle konuştuk. İşte cevaplar...