kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

İzleyici sıkıntımız yok hatta ilgi fazlamız var

ASLI ÖRNEK
26.02.2009
1989 yılında kurulan Türk Telekom Tiyatrosu bugün 20 yaşında... Tiyatronun yönetmeni Mine Bayrakeri: Her yere ulaşabiliyoruz. İzleyici sıkıntımız yok, tersine fazla ilgi görüyoruz..
Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan 21 yıllık Türk Telekom'un bünyesindeki Türk Telekom Tiyatrosu 20. yılını kutluyor. Devlet ve Şehir Tiyatroları'na alternatif oluşturmak amacıyla 1989 yılında kurulan topluluk, bugün 20 kişiden oluşuyor ve hepsi de kurumda farklı görevlerde çalışıyor. 20 yılda 20 oyun sergileyen topluluğun başarısını ve 'Dost' isimli yeni oyunlarını tiyatronun kurucusu ve yönetmeni Mine Bayrakeri ve ekibiyle konuştuk. Önce Mine Bayrakeri anlattı.

* Bu serüven nasıl başladı?
Türk Telekom Tiyatrosu, 1988 yılında kuruldu. Ben de aynı yıl işe başlamıştım. Çalışanlar, o dönemki adıyla PTT'de tiyatro kurulmasını istemişler. O zamanki baş müdürümüz, 'Tiyatroyu yöneten de PTT'den olursa izin veririm. Yoksa kabul etmiyorum' demiş. Ben doktoramı yaparken, bir yıllığına burada işe girmiştim. Ben başlamadan 'Tiyatro mezunu biri geliyor' diye duyulmuş. Geldim hemen arkadaşlar beni buldu. O dönem Haldun Taner'in 'Gözlerimi Kaparım' adlı oyununu oynadık. Beğenildi ve ondan sonra hiç ara vermeden, önce PTT sonra Türk Telekom çalışanı olarak bugüne kadar geldik.

EN YAŞLIMIZ 46 YAŞINDA
* Oyunlarınızı seçerken neye dikkat ediyorsunuz?
Oyunlarımızı daha çok tanınmış yazarların, tanınmış oyunlarından seçmeye özen gösteriyoruz. Başlarken amacımız o dönemki PTT çalışanlarını ve yakınlarını tiyatroya çekmekti. Sonra dışarıya açıldık, uluslararası festivallere katıldık. Bizim katıldığımız etkinliklerde insanlar özellikle bizi bekler oldular. 2000'den bu yana üç oyunumuzun metnini biz oluşturduk. Birisi 'Kurtuluş Yolu' diğeri 'Çanakkale Gelibolu 1915 Güneşin Askerleri' ve yeni oyunumuz 'Dost'...

* Ekip kaç kişiden oluşuyor?
Bu oyunun kadrosuna göre değişiyor. 26'ya da çıkıyor. Oyun altı kişilikse altıya da düşüyor. 20 kişilik bir kadromuz var. İhtiyaca göre oyuncu temini yapıyoruz.

* Peki kadronun en genci ve en yaşlısı kaç yaşında?
Meral Toksöz aramıza 20 yıl önce katıldı, emekli oldu. Ama hâlâ bizimle birlite oyunlarda rol alıyor. Güler Gök ve Rıza Bahtiyar isimli arkadaşlarımız da Türk Telekom'dan emekli oldukları halde, bizim yetiştirdiğimiz insanlar ve hâlâ devam ediyorlar. Şu an oyuncularımızın en genci 26, en yaşlısı 46 yaşında..

* Aranıza her geleni oyuncu olarak kabul ediyor musunuz?
Önce bize her başvuranla oturup, konuşuyoruz. Zaten bizden farklı düşünen olursa kendi kendine eleniyor. Bizim çalışma tempomuza uyamıyor. Biz cumartesi ve pazar günlerimizi de provalara harcıyoruz. Her akşamımız burada geçiyor. Oyuncular yıllık izinlerini bile tiyatro çalışmalarının olmadığı dönemde yapıyor. Yani katı bir sistemimiz var.

* Bu da büyük bir özveri gerektiriyor sanırım...
Evet. Gerçekten büyük bir özveri gerekiyor. Bizim çalışma yerimiz Eminönü Telekom... Hepimiz sabah 9.5'ta orada buluşuyoruz. Çıkışımız gece 11- 12'yi buluyor. Yıl içinde yaptığımız kilometreleri hesaplasanız dünyayı birkaç kere turlamış oluruz. Tiyatroyu çocuğunuz gibi sevmezseniz kahrı çekilmez.

ÇOK CİDDİ ÇALIŞIRIZ
* Yıllar içinde oyuncu kadronuzda bir değişim oluyor değil mi?
Tabii. Şu ana kadar 100-150 oyuncu yetiştirdik. Başka şehirlere gidenler oluyor. Sonuçta yaşam koşulları içinde çalışmak zor gelince, tiyatroyu bırakanlar da oluyor. Telekom da yaşayan bir kurum olduğu için tiyatromuz da hayat gibi devingen... Yani biz de kendi içimizde aynen hayat gibiyiz.

* Bu etkinliğin Türk Telekom'a maddi anlamda bir getirisi var mı?
Maddi anlamda pek katkısı yok! Ama Türk Telekom için yaptığımız bütün etkinlikler topluma sosyal katkı sağlıyor. Bizim dışarıya bilet satışımız yok! Tüm masraflarımız Telekom tarafından karşılanıyor. Turnelerde de öyle. Gittiğimiz her ilde biz okullara ve halka açık oynuyoruz. Çok yoğun talep geliyor. Bir gün diye gidiyoruz üç gün oynuyoruz. Telekom olarak en büyük şansımız Türkiye'nin her yerinde bir Telekom çalışanının olması... Bu bizim için büyük destek. Biz Devlet ya da Şehir Tiyatrosu'nun ulaşamadığı her yere ulaşabiliriz. Çünkü her yerde Telekom var. Bizim izleyici sıkıntımız yok tam tersi fazla ilgi görüyoruz.

* Oyunlara herkes davetli değil mi? Bu konuda belli bir sınırlama yok!
Tabii... Bölgedeki talebi Türk Telekom'un il yöneticisi belirliyor. Halk da sadece il Telekom'a müracaat ediyor. Oradaki il Telekom, bölgedeki tüm bayilere davetiyeleri bırakıyor.

* Peki Türk Telekom Tiyatrosu olarak sizin amacınız nedir?
Bizim çalışmalarımız Devlet Tiyatrosu ya da Şehir Tiyatrosu kıvamında... Hiçbir zaman "Biz memuruz, biz bu kadar çalışırız" durumunu kabul etmiyoruz. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüyoruz. Amacımız tiyatronun bir kurumda nasıl iyi yapılabileceğini göstermek...
Haberin fotoğrafları