kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erdoğan, Altındağ Belediyesi Spor Salonu’nda düzenlenen aday tanıtım törenine katılan partili kadınlara karanfil verdi.

'Yola devam' geleneğini Bursa ve Sakarya bozdu

ERGUN AKSOY / ANKARA
11.01.2009
AK Parti, büyükşehirlerde mevcut başkanlarla yola devam geleneğini Sakarya ve Bursa için bozdu. Başbakan Erdoğan İzmir'de ise geçen seçimde olduğu gibi Taha Aksoy'da karar kıldı..
AK Parti'de mevcut büyükşehir belediye başkanlarıyla yola devam geleneği Sakarya ve Bursa ile bozuldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, mevcut başkanlarının yerine yeni isimleri açıklarken, eski başkanlara da "Küsmeyin, bu bir bayrak yarışıdır" mesajı verdi. Erdoğan, dün Altındağ Spor Salonu'nda beş büyükşehir, iki il belediye başkanını daha açıkladı. Erdoğan, Sakarya Belediye başkan adayını açıklarken şairler Nâzım Hikmet ve Necip Fazıl'ı andı. Nâzım Hikmet'in yeniden vatandaşlığa girişine ilişkin kararın dün Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak dünün önemli bir gün olduğunu söyleyen Erdoğan, "Sakarya deyince de tabii bir mısrayı okumadan geçmek mümkün değil; 'İnsan bu su misali kıvrım kıvrım akar ya, bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya...' Sakarya'nın şairine de Allah'tan rahmet diliyoruz. Üstat Necip Fazıl'a, onu da anmadan yapamayız" dedi. İşte AK Parti'de dün açıklanan adaylar ve yaşanan süreç:
BURSA: Mevcut Başkan Hikmet Şahin, yapılan anketlerde durumu iyi çıkmasına karşın, Bursa milletvekili Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve teşkilatla ciddi sorunlar yaşıyordu. Erdoğan, vekillerle yaptığı temayül yoklamasında Şimşek'in durumunu, "Anketlerde durum iyi çıkıyor ancak başkanımızın artıları ve eksileri var" diyerek özetlemişti. Bakan Çelik'in de ağırlığını koyması üzerine başkanlık için Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe üzerinde karar kılındı.
SAKARYA: Üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Aziz Duran'a tekrar aday yapılmayacağı bildirilmişti. Ancak, Duran'ın kamuoyu yoklamalarında oyunun yüksek çıkması, sürecin uzamasına yol açtı. Merkeze bağlı Serdivan Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nda karar kılındı.
İZMİR: CHP'nin kalesi İzmir'de çok aday adayı başvurusu olmasına karşın Başbakan istediği profilde bir adayı bulamadı. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'in üzerinde çok duruldu. Ancak Özgener sıcak bakmadı. Mevcut aday adayları içinde elde kalan tek isim ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Selim Gökdemir oldu. Gökdemir, teşkilat yoklamasında da birinci çıktı. Ancak, Başbakan Erdoğan, İzmir milletvekili Taha Aksoy'da karar kıldı. Aksoy, geçen dönemde AK Parti'nin büşükşehir adayıydı. Aksoy'un geçen dönem aday yapılmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rolü büyük olmuştu.

SAMSUN AYNI
ESKİŞEHİR:
DSP'nin adayı Yılmaz Büyükerşen'den Eskişehir'i almak için AK Parti yönetimi işi sıkı tuttu. Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Gönen, AKP'nin adayı oldu. Gönen'in belirlenmesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın etkisi büyük oldu.
SAMSUN: Mevcut Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, teşkilat ve milletvekilleriyle sorunlar yaşıyordu. Ancak, anketlerden oyu yüzde 50'nin üzerinde çıkması şansını arttırdı. Erdoğan, Yılmaz'la "yola devam" dedi.
KIRKLARELİ: Cengiz Bağdan, bir süre once MHP İl Başkanlığı'ndan istifa ederek törenle AKP'ye katıldı. Geçmişte Kırklareli'nde başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçiren Buyuran, AK Parti'den aday gösterildi.
EDİRNE: Geçen seçimde CHP'nin adayına karşı seçimi kılpayı kaybeden Mustafa Hatipler'in yeniden aday gösterilmesi kararlaştırıldı.