kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Kürenin özellikleri

12.12.2008
1.28 metrelik çevresiyle, dünyanın gerçek boyutunun 10 milyonda 1'i olan kürenin atmosferi 1 milimetre kalınlığında. Bu kürenin beş farklı teması var:

1.Yaşayan dünya: İnternet aracılığıyla saat başı hava durumu ve güneşin konumu güncelleşen kürede, atmosferdeki ve okyanuslardaki akış değişikliklerini görmek mümkün.

2. Küresel ısınma ve iklim değişikliği:
El Nino fenomeni gibi iklim değişikleri ve küresel ısınmanın etkileri, Dünya Simülatör'ü dediğimiz bir sistem sayesinde gerçek zamanlı bir şekilde görülebiliyor.

3. Dünya gözetimi ve felaket önleme:
Doğa felaketleriyle ilgili meteoroloji bilgilerini küre üzerinde görüntüleyip, gerçek zamanlı değerlendirmeler yaparak önlem ve erken uyarı sistemleri geliştirilebilir. Böylece önümüzdeki yıl havanın nasıl olacağını, nerelerde sel felaketleri meydana geleceğini önceden öğrenerek bu tarz felaketlerden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkelere yardım edilebilir.

4. Hassas toplumumuz:
Nüfus artışı, şehirleşme, su ve yiyecek yetersizliği gibi problemler toplumlar için büyük risk taşıyan konular. Bu yüzden en ufak iklim farklılıkları, toplumları derinden etkileyebiliyor. Nüfus patlaması yaşayan şehirlerdeki yüksek binaları gösteren kürede dünya toplumlarının portresini çizmek mümkün.

5. İyi haberler:
İklim değişikliğiyle ilgili girişimlerin haberleri küreyi kullanan insanlar tarafından paylaşılabilecek ve umuyoruz ki sonuç olarak ortaya daha zengin fikirler ve insiyatifler çıkacak.