kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'nin Kürtleri 'açılım' istiyor

Şenol ATEŞ /ANKARA
09.12.2008
CHP'nin Doğu ve Güneydoğu temsilcilerinin hazırladığı raporda "Kısmi af, Türkiyelilik vurgusu ve Kürt kimliğine güvence" öneriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
CHP'nin Kürtleri 'açılım' istiyor
Çarşaf açılımı ile büyük tartışmalara neden olan CHP'de şimdi de Kürt açılımı' masaya yatırıldı. CHP'nin Doğu ve Güneydoğu illeri temsilcileri, programa konulmak üzere parti yönetimine çarpıcı önerilerin olduğu bir rapor sundu. 21 Aralık'ta toplanacak kurultay öncesinde yapılan ayrıntılı çalışmalarda yeni tüzük ve yeni program taslakları oluşturuldu. CHP Diyarbakır İl Sekreteri Avukat Mahmut Şevketoğlu'nun toplantıya katılanların büyük çoğunluğu tarafından desteklenen raporu, "Yenilenmekte olan parti programımızda açıkça yer almayan Kürt sorununun adlandırılması ve çözümüne yönelik önerilerimizdir" diye başlıyor. Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

'TERÖR SORUNU DEĞİL'
"Kürt sorunu bir terör sorunu olmayıp, halkların entegre olamama sorunudur. Örgüt sempatizanlarının çoğu, entegre olamamanın verdiği içgüdüsel davranışlarla terör örgütüne sempati duymaktadır" deniliyor. Raporda çözüm önerileri üç ana başlık altında toplanıyor: Konuya Türkiyeliliğe ve Türkiye vatandaşlığına vurgu yapılarak girilmeli; bireysel kültürel hakların kullanımı, 'Kürt kimliğinin tanınacağı', bu hakkın doğal olduğu ve yasalarla korunacağı açık bir dille anlatılmalı; üst düzey kadro dışarıda tutulmak ve itirafçılığa zorlanmamak kaydıyla kısmi af çıkarılmalı. Afla ilgili, raporda "Bu insanların sosyal hayata katılabilmeleri için bir düzenleme formüle edilerek açıklanmalıdır" deniliyor.