kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Filipi "Sorunları kadın kadına çözmek daha kolay" dedi.

Bana kalsa Türkiye'yi bugün AB'ye alırdım

DUYGU GÜVENÇ - ANKARA
08.12.2008
Ocak ayında AB Dönem Başkanı olacak Çek Cumhuriyeti'nin Ankara'daki büyükelçisi Eva Filipi: Kadınlar diplomasiyi daha iyi yapıyor. Ancak biz Avrupalıların toplumu hâlâ erkeksi..
O bir oryantalist, kadın ve anne. Ve Ankara'nın en sevimli diplomatı. Konuşurken mimiklerini, sesini bir tiyatro oyuncusu gibi kullanıyor. Sertleşmiyor ama bildiğini de sakınmıyor. AB Dönem Başkanlığı'nı yeni yıldan itibaren üstlenecek olan Çek Büyükelçisi Eva Filipi'ye göre erkekler dünyayı kurtaracaklarını düşünse de diplomasiyi kadınlar daha iyi yapıyor. Onun gazetecilik ve akademisyenliğin ardından yolu diplomasiye düşmüş. Rejim değişikliğinden sonra kendisini 1991'de Bağdat'ta maslahatgüzar olarak bulmuş. Yüklendiği misyon ise oldukça ağır; savaşın ardından elçiliğin kapılarını tekrar açmak. Bayan Filipi, kızıyla saatlerce araba kullanarak ulaşmış Bağdat'a ve ardından da oryantalizmden kopamamış. Filipi, diplomaside kullandığı eldiven formülünden başlayıp, kadınlığın diplomasiye etkilerini SABAH'a anlattı. Filipi, İngilizce, Fransızca ve Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve Türkçe de biliyor. Doktora tezini Ahmedi'nin İskendernamesi üzerine yapmış. Ortadoğu'ya merakının nedeni İbranice bilen ve teolog olan abisini tamamlamak. İlk eşinin maço, ikincisinin ise uyumlu ve sakin olduğunu belirten Filipi, "Bana diplomaside eldivenler giymem gerektiğini de öğretti" diyor.

ELDİVEN DİPLOMASİSİ
Filipi, eşinin öğrettiği "eldivenli diplomasiyi" ise şöyle anlatıyor: "Diplomasi zor iştir. Toplantılar, yemekler. Zor zamanlarda eşim gibi sakin ve basit düşünmek lazım. Aslında aç olan, o yemekleri bulamayan dünyada binlerce insan var." Filipi, eldivenin küçük sırrını da açıkladı: "Bir şey hakkında önce çok iyi bilginiz olmalı. Ondan sonra her şeyi masanın üstüne koyabilirsiniz eldivenle. Bazı insanlar 'daha acımasız olmalısınız' diyor ama ben bundan yana değilim. Açık olmalısınız... Bir örnek vereceğim; mesela vizeyi herkese veremezsiniz ama vizeyi isteyen kişiye bunu o kadar kibarca açıkla ki karşıdaki insan sonunda teşekkür etsin diyorum."