kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Osman Sınav

Reytinglere güvenmiyoruz

27.11.2008
Osman Sınav - Doludizgin Yıllar
Ben reyting ölçüm cihazlarına sahip olan deneklerin Türkiye'nin kültürel ve sosyoekonomik yapısını yansıtmadığını düşünüyorum. 2 yıl önce denek sayısı 2 binden 2 bin 500'e çıkarıldı. Bu artış yapılırken tek tip denek oluşturulduğunu düşünüyorum. Tek tip deneklerle ölçüm yapmak demek eğilimin tek tip trendlere yönelmesi anlamına gelir. Bu da herkes benzer programlar üreterek televizyon yapımcılığının geleceğine ipotek konulması anlamı taşır.

AVRUPA YAKASI DİZİSİNDEN KARELER...

Yaşar İrvul - Son Ağa
Türkiye'nin en sevilen oyuncularıyla diziler çekiyorum ama dizilerim izlenmiyor. Dikkat ediyorum, benim dizilerimden kaçanlar başka bir programa da yönelmiyor. Peki nereye gidiyor o denekler? Hep beraber karar alıp da televizyonlarını kapatıp sinemaya mı gidiyorlar? İşte bu nedenlerden dolayı reyting ölçümlerine şüphe duyuyorum. Güvenmiyorum. Ayrıca ben reyting ölçümlerinin RTÜK'ün eline geçmesine de karşıyım.

Birol Güven - Arka Sıradakiler
Çelişkili ve tutarsız sonuçlar reyting ölçümlerinde hata olabileceği yönünde kafa karıştırıyor. Eskiden 'şunu yaparsak bu iş tutar' derdik. Şimdi böyle bir şansımız yok. Artık 'ya tutarsa' diyoruz. Kanımca asıl sorun reytingleri hangi kurumun ölçeceği değil. Ölçen kurumun, bilgileri paylaşması. AGB, yapımcıları dikkate alıp da hiçbir bilgi vermiyor. Bu da hedef kitlemizi tanımamıza engel oluyor. Reytinglere ait tüm bilgiler sadece AGB ile reklam verenler arasında paylaşılmamalı.

Şahin Alpaslan - Düğün Şarkıcısı
Aynı sorun 1983'de Amerika'da da yaşandı. Adamlar ne yaptı? Denekleri telefonla arayıp 'Şu anda ne izliyorsunuz' diye sordu. Sonra bakıldı ki ölçümler hatalı. Bir başka ölçüm şirketi kuruldu. Biz de aynı sistemi kurabiliriz. Bu kadar tartışmanın çıktığı bir dönemde sessiz kaldığı için AGB'ye güvenmiyoruz. Bu konuyu tartışmak da gereksiz. Çünkü istense sorun bir gecede çözülür. Ve son olarak, ölçümlerin RTÜK'e aktarılmasına da karşıyım.

Raci Şaşmaz - Kurtlar Vadisi
Reyting ölçümleri gerçekleri yansıtmıyor. Bu sistem değişmedikçe, televizyon yayıncılığı, birilerinin elinde oyuncak olmaya devam edecek. Bu sistem, tek tip insan, tek tip eğlence, tek tip dizi, tek tip yapımcı anlayışını doğurur. Reyting ölçüm sistemi baştan sona yanlış. 70 milyonun beğenisi 2 bin 500 kişinin tercihine bırakılmış. Denek sayısı yetersiz, denek adresleri tespit edilmiş, yönlendiriliyor. Reytinglerin çoklu ölçümünden yanayız.

Mehmet Altıoklar - Gece Gündüz
Elbette reyting ölçümlerine güvenmiyorum. Bütün gün konuşulan bir futbol maçının ve televizyon dizisinin reytinglerine baktığınız zaman hiç izlenmemiş olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Biz yapımcılar ortaya bir yığın para döküyor, zaman ve emek harcıyoruz. Sonra dizilerimiz yayından kaldırılıyor. Kanımca tek çözüm, dizilerin ilk bölümü 50 kişilik gruba izlettirerek beğeni ve şikayetler belirlenmeli, ondan sonra yayına verilmeli.
Haberin fotoğrafları