kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başak Köklükaya

Yunanların 'gözü kulağı' Türkiye'de

STELYO BERBERAKİS SELANİK
23.11.2008
Türkiye'nin son dönemde sinemada gösterdiği başarı, 49. Uluslararası Selanik Film Festivali'nde gündemi belirledi. Sekiz Türk filminin izlendiği etkinliğe ilgi gösteren Yunan izleyiciler, "Lütfen iyi sinema yapmaya devam edin, biz Yunanlılar sizi çok merak ediyoruz," şeklinde mesaj veriyor..
49. Uluslararası Selanik Film Festivali'nde başrolü Türk sineması kaptı. Jürisinde yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun da yer aldığı bu yılki festivalin Balkanlara Bakış bölümünde gösterilen sekiz ayrı Türk filmine yönelik ilgi o denli büyük oldu ki, sinema salonları Selaniklilerle adeta doldu taştı. Nokta, Pandora'nın Kutusu, Üç Maymun ve Anadolu'nun Unutulmuş Şarkıları gibi, çok büyük ilgi gören filmlerin biletleri, festivalde anında satıldı; salona biletsiz girmeyi başaranlar, merdivenlerde oturdu. Eleştirmenler, Türk sinemasının son yıllarda yaptığı atılımı öven metinler kaleme aldı. Festivalin Türk Sineması panelinde söz alan Yunan yönetmenler, Türk Sinemasının, Yunan sinemasına örnek oluşturması gerektiğine dikkati çekerek, Türk yönetmenlere ".. 1998'lerde ilk adımını attığınız ve 2004'lerden bu yana başarılara ulaştığınız Türk sinemasını yüceltmeyi devam ettirin..." çağrısında bulundu.

KÖKLÜKAYA'YA İLGİ
Festivalde gösterime giren Semih Kaplanoğlu'nun Süt filmi, her ne kadar en az beğeni toplayan Türk filmi olsa da, başrol oyuncusu Başak Köklükaya, en çok rağbet gören Türk sinema sanatçısı oldu. İlk kez geldiği Selanik'te sıcak karşılanan Köklükaya, Türk filmlerine gösterilen ilgiyi, Nezih Ünen'in Anadolu'nun Unutulmuş Şarkıları ve Ünen Band konserindeki kalabalıkla anladığını ifade etti. Selanik'in İzmir'e benzediğine inanan Köklükaya, Yunan kamuoyu tarafından da tanınıyor olması karşısında memnuniyetini gizlemedi. Uçakla Selanik'e gelirken Yunan hosteslerin Başak'ı tanımış olmaları ve birlikte fotoğraf çektirmeleri, sanatçıyı Yunanistan'da hissedebileceği yabancılık duygularından arındırdı. Köklükaya, bu ülkede gişe rekorları kıran ve Türkiye'de bazı teknik anlaşmazlıklar nedeniyle gösterime giremeyen ancak DVD şeklinde piyasaya sürülen Tassos Bulmetis'in Bir Tutam Baharat adlı yapıtında rol almıştı. Sanatçı filmde Yunanistan'a zorunlu olarak göçmüş İstanbul'lu bir Rum vatandaşın çocukluk aşkını canlandırıyordu.
Haberin fotoğrafları