kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Yemeği acı, tatlısı bol

21.11.2008
Adana yöresinin zengin bir mutfağı var ancak birçok Adanalı'ya göre kebap sokakta tabladan yenirse ancak tadına varılır. Herkesin tuttuğu bir tablacı vardır ve hangisinin gündüz ya da gece nerede olduğu bilinir. Adana Kebabı'nın en büyük özelliği erkek koyun etinden olması, etinin sinirsiz hale getirilmesi ve zırhla elde kıyılması. Etin kalitesi, piştiğinde kül rengini almasından anlaşılır. Adana'da baharatsız ve acısız yemek yok denecek kadar az. Kekik, biber salçası, pul biber, kimyon ve karabiberin çok kullanıldığı bir yöre burası. Tencere yemeklerinde, lezzet vermesi için, kuyruk yağı kullanılır. Koyunun kalın bağırsağının bir kısmının biber salçalı pirinçle doldurulmasından oluşan şırdan, sokak köşelerinde tencerelerde pişirilir. Bir tür ince bağırsak olan mumbar da, pirinç ve kıymanın doldurulmasıyla yapılır. Şırdan ya da mumbar, limon ve defne yapraklarıyla ovularak yıkanır ve temizlenir. Böylece bembeyaz olur. Şalgam, kebapların yanında sofradan eksik olmayan bir yöre içeceği. Pancar ve siyah havuçtan yapılır. Sokakta satın alanlar, içine havuç istediklerinde, "Tanesi bol olsun," derler. Adana kebabı yanında, vardavit denen bir tür meze yenir. Tahin ve haşlanmış kuru fasulyeyle yapılır. Analıkızlı, içli köftenin biraz daha küçüğüdür ve içi kıymayla yoğrulmuştur. Yanında da bulgurdan yapılmış minik lopçuklar vardır, yani içli köfteler ana, bulgurlar kızlarıdır. Dul Avrat Çorbası; evde hiçbir şey olmayınca, yeşil mercimek, ıspanak ve erişteden oluşan kombinasyondur. Adanalılar acı turşulara çok meraklıdır. Isırgan otundan börekler ve sıkma yapılır. Halka tatlısı çok sevilir. İnce yufkadan yapılan karakuş tatlısı da, kıtır kıtırdır. Su, nişasta, pudra şekeri, şerbet ve rendelenmiş buzdan yapılan bicibici tatlısı, çok ünlüdür. Adana'ya özgü bir içki de boğma rakı. Hâlâ kaçak olarak evde yapılan bu içki, genellikle incir ya da üzümden damıtma yoluyla elde edilir. Derler ki, otururken sonsuza dek boğma rakı içilebilirmiş. Ama hele bir de kalkmaya niyetlenin, bütün dünya dönermiş. O yüzden boğma rakı içince, sabah da aynı yerde uyanmakta yarar var.