kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
PERVİN KAPLAN

Öğrenciden düşük not alan gidiyor

Geçtiğimiz günlerde YÖK üniversitelerin 2007'de yaptığı ve uluslararası indekslerde yer alan yayınlarını açıkladı. Geçen yıla kadar yani kuruluşundan itibaren dokuz yıl boyunca hiç uluslararası makalenin çıkmadığı Beykent Üniversitesi yaptığı 10 bilimsel yayın ile "sıfırcılıktan" kurtuldu. Bilimsel yayınlarındaki bu artışının sırrı geçen gün Rektör Prof. Dr. Cuma Bayat ve Mütevelli Heyet üyesi Erkan Çelik ile yaptığımız görüşmede ortaya çıktı. Öğretim üyelerine her bilimsel yayın başına 4 bin 200 YTL 'ödül' verilince tablo değişmiş ve uluslararası yayınlara giren 10 bilimsel makale yayımlanmış.
Dokuz yıl boyunca üniversiteden uluslararası yayın çıkmaması üzerine mütevelli heyetin yayın sayısını artırmak amacı ile 'teşvik' kararı aldıklarını anlatan Bayat, bu sistemin işe yaradığını vurguluyor. Sempozyum, seminer gibi aktivitelerin gerçekleştiren öğretim üyelerine de değişik oranlarda 'teşvik" veriliyor.
Bu arada Bayat, geçen yıl başlayan ve öğretim üyelerinin tepkilerine yol açan bir başka uygulamayı da anlattı. "Performans değerlendirmesi" adını taşıyan bu uygulamaya gelince öğrenciler verdikleri notlar ile öğretim üyesinin işinin devam edip etmemesine karar veriyor. Nasıl mı? Her öğrenci web sayfasına notunu öğrenmek için girdiğinde karşısına 22 soruluk bir test çıkıyor. Bu soruları yanıtlamayanlar notlarını öğrenemiyor. Bu nedenle 10 bin öğrenci bu sorulara zorunlu olarak yanıt veriyor.
Sorulara gelince bunlar öğretim üyesinin derse düzenli girip girmediğinden dersini iyi anlatıp anlatmadığına, dersinde nasıl davrandığına, öğrencileri tatmin edip etmediğine kadar değişik konuları kapsıyor. Öğrenciler bu testleri doldurarak aslında öğretim üyelerine not veriyor. İşte öğrencinin yaptığı bu değerlendirme yani öğrenci notları hocaların maaşlarının belirlenmesinde kullanıldığı gibi üniversitede görevinin devam edip etmeyeceğinde de etkili oluyor. Benim de aklıma takılan soruyu Bayat hemen "Aralarında kontrol soruları da var, değerlendirmede bunları dikkate alıyoruz" diye yanıtlıyor. Bayat sayıyı vermese de "Birkaç tane diyerek" öğrencilerin verdiği bu "notlara göre" iş akdinin feshedildiği öğretim üyelerinin olduğunu söylüyor. Yani bu üniversitede öğrenciler öğretim üyesinin işine son veriyor.