kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Herkes yat-kat alırken ben sadece kilo aldım!

02.10.2008
'Lüküs Hayat' müzikalinin kadrosunda 24 yıldır değişmeyen tek isim olan usta tiyatrocu Zihni Göktay: Lüks bir hayata karşı hiç özlem duymadım. Göz önünde bir isim değildim ve etrafımdakiler yat-kat alırken ben kilo almakla yetindim!..
Adı 'Lüküs Hayat' müzikaliyle özdeşleşen usta tiyatrocu Zihni Göktay, "Oyunda değişmeyen tek şey ben oldum. İlk günkü kadrodan bir ben varım" dedi. Televizyon dergisine konuşan Göktay, tiyatro sahnesinde 'Lüküs Hayat'la büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: "Etrafımda üç tane kadro, dört tane dekor değişti. Beş kez kostüm yenilendi. Dünyanın çevresi 40 bin kilometre biz turnelerle 55 bin kilometrelik yol yaptık. Severek, hiç bıkmadan oynuyorum ve daha uzun yıllar oynamayı arzu ediyorum."

BİRAZ YORULACAĞIM

* Gençliğimin halkevleri, şimdinin 4 konservatuvarını cebinden çıkarırdı. Suna Pekuysal, Savaş Dinçel, Müjdat Gezen, Metin Akpınar, Zeki Alaysa, Soner Ağın; biz hep aynı mahallenin çocuklarıyız. Dersaadet, yani Fatih doğumluyuz. Oradan birçok sanatçı yetişti.

*
Doğrudan usta-çırak ilişkisiyle, birbirimizden feyz alarak yetiştik. Halkevleri o dönemler köy enstitüleri kadar yararlı işlere imza attı. Topluma çok büyük katkılar sağladı. Gördüğünüz gibi, onların son kırıntıları bile bugün hala işe yarıyor.

* 65 yaşına bastığım 2011 yılında emekliyim. Ancak tiyatromun beni bırakmaya niyeti yok gibi görünüyor. Şimdiden konuk oyuncu olmam yolunda teklifler getiriyorlar. Allah sağlık verir de o günlere kavuşabilirsem, konuk olarak oynayacağım.

*
Çünkü 'Lüküs Hayat' 24 yıldır, hala büyük ilgi görüyor. Uzun süre de devam edecek gibi gözüküyor. Tabii başka oyunlar da çıkaracağım. Çocuk oyunu olan 'Fareli Köyün Kavalcısı'nı, değişik bir tarzda ve tek başına oynayacağım. 7'den 77'ye her seyredenin haz alacağı bir stand-up olacak.

BİR SINIF ÇATIŞMASI

* Ayrıca, Sulhi Dölek'in 'Kirpi' adlı romanı sinemaya uyarlanıyor. Bu filmde Mazhar Alanson'un kayıpederi 'Müştak Bey' olarak beni izleyeceksiniz. Çekimleri henüz başlamadı. Biraz yorulacağım ama çalışmayı seviyorum.

*
Her tiyatrocunun içinde bir oyunda oynama isteği vardır. Kimi 'Hamlet' der, kimi 'Othello'. Ben bunlara hiç öykünmedim. 'Allah bir gün 'Lüküs Hayat'taki 'Rıza' rolünü bana nasip eder mi?' derdim.

* 'Lüküs Hayat' aslında sabun köpüğü, şampanya kabarcığı gibi müzikal bir operet. Bir sınıf çatışması. Ezilen sınıf var; uşaklar, hizmetçiler... Bir de şaşaalı yaşayan, har vurup harman savuran bir aile. Konusu çok güzel, her zaman güncellemeye uygun.

*
İsmail Dümbüllü ve Muammer Karaca'dan feyz almışım. Karagöz ve Hacivat geleneğinden yola çıkarak, geleneksel Türk Tiyatrosu'ndaki iskeleti bozmadan, koşullara uygun doğaçlamalar yapıyorum.

* İyi bir tiyatro oyuncusu araştırmacı olmalı. Mesleği ile ilgili gelişmeleri, güncel olayları, politikayı iyi izlemeli. Günde en az iki gazete okumalı, önemli haberleri kesip arşivlemeli ki; gerektiğinde oynamak üzere onlara başvurabilmeli.

*
Topluma iyiyi, güzeli, faydalıyı; hem eğlenceli, hem de duygusal bir yolla aktarmalıyız. Seyircinin gözünden kaçan ya da söylemekten çekindiği konuları, ona tercüman olacak şekilde sahneden haykırabilmeliyiz. Yani tiyatrocu bir yerde topluma kılavuzluk etmelidir.

LÜKS HAYAT İSTEMEDİM

* Ben herkesle oturur, konuşurum; çünkü Akbil taşıyorum. Benim otomobil ehliyetim yok. Trende, vapurda, metroda, tramvayda hep halkın arasındayım. Benimle konuşmak isteyen herkesle konuşurum. Halkıma nasıl tepeden bakabilirim ki! Beni var eden zaten onlar.

*
Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 'yoksulluk sınırı'nda maaş alan bir sanatçıyım. Devletin verdiği maaş, 45 yıllık kariyer sahibi bir tiyatro sanatçısının normal koşullarda yaşamasına izin vermiyor. Onun için dizi setlerinde koşturuyorum.

* 24 yıldır 'Lüküs Hayat'ta oynuyorum ama hiçbir zaman lüks bir hayatın özlemini çekmedim. Her zaman ayağımı yorganıma göre uzatıyorum. 5 yıldızlı oteller yerine, Cunda Adası'nda bir karavanda tatil yapmayı yeğliyorum.

*
Çok renkli bir hayat yaşamadım. Evden tiyatroya, tiyatrodan evime gittim. Bu nedenle de çok göz önünde olmadım. Sonuçta çevremdeki pek çok kişi yat-kat alırken, ben yalnızca kilo aldım.

* Bana 'Boğaz'da 5 tane çok güzel restoran adı say' deseniz, sayamam. Bugünlere kolay gelmedik ki; karneyle alışveriş yaptık, yün çoraplarla, karda-buzda yürüyerek okula gittik; yokluk gördük...
Haberin fotoğrafları